furic Creative Commons License 2002.02.08 0 0 109
sziasztok

tivadar: egyetértek, talán több hozzászólás lenne

Tegnap beszélgettem a Magyar Antropozófiai Társaságnál egy idős úrral (Misi bácsi - szégyen, de a teljes nevére nem emlékszem), nem értett egyet, a "fizikai gondolkodás" kifejezéssel, helyette az "érzékletes gondolkodást" ajánlotta, mint az agy által közvetített gondolkodást jelölőt (nem ilyen a tiszta vagy érzékletmentes gondolk., fokozatai az imagináció, az inspiráció és az intuíció, ezekről és elérésük módjáról Steiner részletesen ír).

Az ember nem két (test/fizikum és szellem), hanem három (test, lélek, szellem) részre osztható. Tehát a fizikai érzékszerveken alapuló gondolkodás lelki jelenség, annak is érzékletes (fizikailag áthatott) része, nem pedig szellemi, ahogy korábban írtam.

Az, hogy bár a lelki jelenségek és folyamatok érzékszervileg nem jelennek meg, nem is mérhetőek, mégis tudomány tárgyai (pszichológia) egyértelműen mutatja, hogy a "láthatatlan" is vizsgálható tudományos módszerrel (attól függetlenül, hogy a pszichológia általában a lelki folyamatok okaiként fiziológiai folyamatokat jelöl meg). Innen már csak egy lépés a szellemi folyamatoknak az akadémiai tudomány tárgykörébe utalása (vagy inkább kettő:)).

Nna, miután jól elgondolkodtam így nyilvánosan (lebőgetve magam ország-világ színe előtt ;) ), most egy időre visszavonulok.