Puli Barát Creative Commons License 2002.01.19 0 0 216
Mint akinek az egyik szakmája a szakácsat, csak olyat ajánlok ami márkás, megbízható, minőségi, tartós, strapabíró, masszív és higiénikus.
Főbb szempontok:
- legyen egybeöntve a nyél a pengével, vagy az illesztést észre se lehessen venni.
Ezek a legjobban, nagyon könnyen mosható és sehol nem áll meg a kajamaradék, és ezért nem képződik sehol se rajta baktérium. Ez könnyen gyorsan tisztán tartható.
- legyen kovácsolt vasból (ez job minőségű acél, van súlya, nem hagyja annyira az élét, tartósabb, minőségibb, értékállóbb)
-legyen súlya és megfelelően legyen kisúlyozva.
-legyen ergonómikus és funkcionális, azaz kényelmesen és stabilan álljon és mozogjon a kezedben, ne csússzon!
-legyen szép, hogy mindig örömmel és tisztelettel vedd a kezedbe és használd, sokára is.
-ha veszel kést, azonnal vegyél hozzá ugyanolyan vagy még jobb (a lehető legjobb fenő acélt is).
Enélkül nem ér a kés semmit, és nehogy köszörüshöz vidd, de fennd vagy vidd kézzel fenő szakemberhez.
A késmánia minataboltban nagyon segítőkészek, bár inkább értenek a bicskákhoz mint a konyhai késekhez, tudod ehhez szakács kell. :-)
Sok jó infó van még a konyhai késekről a Késmánia magazinban is.
Ismert és jó késmárkák: Itt Eu-ban meg talán világszerte a német Solingeni kések vezetnek, főleg a Dreizack Zwilling és a J.A. Henkels ha jól emléxem a pontos nevekre.
Kiválóak még a japánok, főleg ha Seki City-ből való az acél és a megmunkálás.
Attól is függ, hogy mire kell a kés és milyen konyhát szeretsz.
Én pl. ázsiai jellegű vagyok és az általános könnyebb bárdkéseket szeretem közepes méretben.
Ebben a japánok a legjobban.
Zöldségvágó kés rulez.
Ilyet gyárt a Solingeni gyár valamelyike is.
Az ami csúcsmárkák se rosszak, de azért én nem vennék olyat.
Most ennyi.
Szia.

Előzmény: killerlynx (215)