Lovászi Creative Commons License 2001.11.15 0 0 163
Szintzen, kedves, a döntés joga a Te kezedben van :-))) Megmondom őszintén, én nem csináltam nagy ügyet abból, hogy valamilyen kajában van pl. liszt, tej, stb. Előbb-utóbb úgyis el kell kezdeni megkóstoltatni velük. Egy éves kor után már minden átlagos süti hozzávalója adható a babának. Akkor meg miért nem lehet elkezdeni egy éves kor körül?! Nem hiszem, hogy van egy "óra" a babákban, hogy katt, egy éves elmúltam, most már nem leszek allergiás erre-arra :-))) A joghurttorta szerintem mehet nyugodtan, én csak azért írtam a tejszínről, amit írtam, mert előtte már volt kérdés, hogy legyen-e a kajában tej... A nagyikám anno mindig maga "csinálta" a tejszínt: vett háztól bocitejet, megvárta míg a színe feljön a tetejére, és az a tejszín. (Ahogy a neve is mutatja...) Semmi hókuszpókusz nem kell(ene) ahhoz, hogy tejszínt nyerjen az ember. Persze a mai homogénezett, agyonizélt tejeknél ez már szóba sem jöhet!
Ha azon izgulsz, hogy lisztérzékenyek lesznek a manócskáid, csinálj olyan piskótát, amibe rizslisztet teszel. Mondjuk tojásfehérje nélkül az sem jön föl, tehát kell bele valami puffasztó anyag, sütőpor, vagy szalakáli. Előbbire sokan érzékenyek (én is), utóbbi baromi büdös, amíg sül a tészta :-))) Ja, igen! A tojásban a fehérje allergizál, a sárgája nem (annyira).
Habszegfű, kérdezd meg nyugodtan a védőnénit, de ha pesti, nem biztos, hogy tudja honnan lesz a tejszín :-))) (Pestre jártam gimibe, és az egyik gimis barátnőm eljött hozzánk látogatóba, elvittük a nagyimhoz, és ott látott életében először hús-vér tehenet...)

Más: régebben már írtam róla a Kismamában, hogy van egy barátném, aki megrögzött "egészségmániás" (mindenféle bioizék, meditálás, jóga, stb.) A terhessége idején pláne mindenre figyelt, hogy mit eszik, a 8. hónapban még fejenállt, mert az jó a babának... Most van egy 3 éves és egy 10 hónapos kisfia, mindkettő tejérzékeny, a nagyobbik annyira allergiás a fehérje tartalmú dolgokra, hogy szójaszármazékokat sem kaphat. Nem tudom van-e összefüggés a mama terhesség alatti táplálkozása, és az "eredmény" között, mindenesetre elég érdekes, nem?

Tímea

Ui: A joghurttorta nagyon finom, és gyorsan kész van. Nem egy elhanyagolható szempont :-))) És trutyizni is jól lehet :-))) Bár, a zselatinazén szememben nem túl bababarát táplálék (tudjátok miből készül?), de Dalma is evett már, és nem volt tőle baja.