spiroslyra Creative Commons License 2001.10.24 0 0 123

Kedves Lepcsomaszo! Sziszegj, raccsolj, zsizsegj es fogd be az orrod...! :))

Mohay, az ujgorog irasrol es kiejtesrol. 1*
"Mivel az ujgrog iras egy-egy hangot tobbfelekeppen jelolhet, eloszor latin betus atirasban ismertetjuk a fontosabb beszedhangokat es hangtani sajatossagokat. Az atirasban a percjel a massalhangzo lagyitasanak, az ekezet a hangsulynak, a vizszintes vonal a maganhangzo hosszusaganak jele.
1. Maganhangzok.
[a]: roviden ejtett magyar a' ("Palocos" a"
[e]: magyar nyilt e.
[o}: a mayar o-nal nyiltabb, ajak kerekites nelkul ejtett hang
[i]: magyar u.
Azjgorogben a maganhangzok hosszusaganak nincs ertelem-megkulonbozteto szerepe, s csupan a szohangsuly kisoro jelensegekent fordul elo bizonyos esetekben.
Felhangzo.
[i_]:ma magyar haj szo j-ehez hasonlo.

2. Massalahangzok.
a) Zarhangok:
[p],[t],[k]: magyar p,t,k.
[b],[d],[g]: kevesbe zongesek magyar megfeleloiknel, pl., a [d] es [b] a magyar nem helyett befogott orral ejtett deb massalhangzoira hasonlit. (deb jo:)?!
b) Reshangok:
[f],[v]: a magyar f es v.
[delta],[theta]: az angol thank es that szavak th-ihez hasonlok: a magyar t, ill. d ejtesere allo nyelvel kepezett sziszego hangok. Helytelen helyettuk tsz-t es dz-t ejteni.
[hi],[gamma]: az elobbi a mgyar doh szo h-jahoz hasonlo, az utobbi pedig ennek zonges parja, mely rovid, pergetes nelkuli raccsolo francia r-re emlekeztet.
c) Sziszego hangok:
[s],[z]: a magyar sz-nel es z-nel hatrabb kepzett, s-be es zs-be hajlo hangok, amilyeneket altalaban az sz-s megkulonboztetest nem ismero nyelvekben (pl. spanyolban, hollandban, finnben) talalunk.
[ts],[dz]: magyar c-hez es dz-hez hasonlo, de kisse cs-be es dzs-be hajlo hangok.
d) Orrhangok:
[n],[n.],[m.]: a magyar hant es hang, illetve szimpatia es szimfonia n-jeinek, ill. m-jeinek megfeleloi. Massalhangzok elott ejtesuk igen rovid, s [b], [d], [g],[g'] elott egyes kiejteseben teljesen el is tunnek, pl. [pende]~[pede], [anangi]~anagi},[timborta]~[tiborta].
e) Folyekony hangok:
[r],[l]: magyar l es r.
f) Lagyitott zar-, res-, orr- es folyekony hangok
[k],[g']:nemileg a magyar rakj ra es vagj le szavak kj-ere es gj-ere, s kisse magyar ty-re es gy-re emlekezteto hangok.
{hi'],[gamma']: az elobbi a magyar hja es kapj szavak hj-ere, ill. j-ere hasonlit, az utobbi ennek zonges parja, mely a magyar varj j-ehez hasonlo, a jo, feje szavaink j-enel erdesebb ejtesu hang.
[ita']: magyar ny.
[l']: lj szeru hang, mint az orosz (?ljublju)
Az ujgorog koznyelvi kiejtesben hosszu, vagy kettozott massalhangzok nincsenek, s a szavak egybeejtesekor keletkezo hosszu massalhangzokat is rendszerint roviden ejtik, pl. [tis supas su]>[tisupasu]."

folyt.kov.:hangsuly
s.

Előzmény: lépcsömászó (106)