spiroslyra Creative Commons License 2001.10.18 0 0 110

Kedves Lepcsomaszo!

Idemasolok egy reszt Mayvald-Vayer-Meszaros Gorog Nyelvtanabol. (1981), Tankonyvkiado.
" A gorog nyelv ma is el mint a regi gorog, fokent az attikai leszarmazottja.
A hosszu evszazados fejlodes azonban mely nyomokat hagyott kulonosen szokincseben ( latin, roman nyelvi, torok es szlav kolcsonszok:). Az irodalmi nyelv az ugynevezett êáèáñåõïõóá ãëùóóá [katharevusza glossza, (ford.)] (megtisztitott nyelv) nagyjabol az attikainak mesterseges felelevenitese. Vele szemben all a koznyelv ç ìéëïìåíç [ i milomeni] vagy äçìïôéêç ãëùóóá [dimotiki glossa], melyet szelteben beszelnek; ez kb. ugy viszonylik a êïéíç-hez, mint az olasz a latinhoz. Az uj-gorog sajatossagai altalaban a êïéíç-rol mondottak,..."

"A êïéíç (sc.äéáëåêôïò) az attikai nyelvjaras termeszetes tovabb fejlodesebol es mas dialektusok hatasa alatt eletkezett vilagnyelv.
Tobb faja kozul legnevezetesebb az attikai, melynek kora I.e. 300-I.e. 500, sajatossaga pedig:
a hangsulyos szotag egyben meg is nyulik:
az itacizmus: ç, åé>é; áé>å;
a dualis kivesz; a dativus megszunik;
a massalhangzos decl. beleolvad az ï ill. az á declintioba;
az optativus eltunik;
a syntaxis egyszerubb lesz.
Az irodalomban az alexandriai ( I.e. 300-30) es a romai (I.e.30-I.sz 3OO) korszak gorog iroinal, papyrusokon es feliratokon talalkozunk vele; a gorog biblianak is ez a nyelve es a muvelt romaiak is a êïéíç-t beszeltek."
" Az attikai az I.e. 5. szazadtol kezdve minden mas nyelvjarast hatterbe szorit. Viragzasanak ideje az i.e. 500-300. evek koze esik. Ennek a nyelvjarasnak a grammatikajan szokasos a gorog nyelvet tanulni. Sajatossagai kozott emlitendo:
az egymas melle kerult maganhangzokat osszevonka,
az osi ion ç helyett å, é, ñ èôáí á van (á purum).
attikai nyelvjarasban irtak: Aischilos, Sophokles, Euripides, Aristophanes, Thukidydes, Xenophon, Platon, Demosthenes es masok."
s.
u.i.: Gondolatolvaso vagy. Ezek a franya angolok, lehet megfertozodtek valami amerikai fenetol, mert egy aldozopoharbol akarnak itatni minden nepet. En is azon vagyok, hogy minden vallas maradjon a maga poharanal, ezzel tisztelve Magat es masokat. Kosz a tanacsot.

Elõzmény: lépcsömászó (106)