spiroslyra Creative Commons License 2001.09.28 0 0 83
Kedves Kazi!
Megprobalom tegnapi letorlodott levelemet emlekezetbol visszahozni. Gyanitom mar, hol a hiba, azt hiszem, idonkent ujra be kell jelentkezni.Igy most nem tartok kaveszunetet.
<<>> ...ha ujnyi vastag, vegen zart csobe fujok, 24 cm korul, mintegy ket tenyer, ahogy Theofrasztos is tanacsolja, elnemul a nad.
A kerdes, az En nadjaim jatszanak Velem, vagy ez fizikai jelenseg? Valami remlik akusztikabol, ha hullamok bizonyos fazisban talakoznak, felerositik, vagy kioltjak egymast. Lehet, hogy megtaltunk egy alapot, a legmelyebb hangot, (ipati ami mint mondtuk, furcsa mod magasra utal). Ha igaz erre epithetjuk hangrendszereinket. Alap az ipati, ezen tul paripati, aztan lihanos= az mutato amit mezbe martva megnyalunk, ami a lyra hurjat pengeti,vagy a pengetot tartja?, es a meszi, a kozep, igy hivjak sorjaban a lyra hurjait is, ilyen negyes egysegeket finoman osszeepitve hasznal a gorog zene.Minden lehetseges hangolasra tobb mint haromezer jelet ismer a gorog zenei iras, a paraszimandiki. Ha ehhez hozzatesszuk,hogy Arisztokszenos egyenesen tiltja a zenei irast, mondvan, hogy keptelen leirni a valosagot , az iratlan szablyok tiszteletben tartasaval minden zenesz, bizonyos korlatok kozt mozogva, szabadon hangolja hangszeret, "megedesitve" vagy szigoru, "hagyomanyorzo, szep es egyszeru" jatekra torekedve. Tegyuk fel, hogy ha a nad "holtpontja" az alap. Ha megfujom a nadat egy mi kozeli hangot csalok ki belole, ez az En legmelyebb hangom is. Veletlen? Lehet. Azzal mar eldicsekedtem, hogy ha nem is vagyok Adonisz, kezem labam a foldkozi tengeri nepek atlag testaranyat koveti, mint az istenszobrok keze, laba.( Katonasorban levo professzorunk ezt sajat meresivel is igazolta, mikor vegigmenve a halotermen, megmerte katonatarsai talpat.)Egy okori forrasbol ertesulunk, hogy ha ferfi dalosokat arra kerunk, tartsak ki legmelyebb hangukat, es egy bizonyos tavolsagbol hallgatjuk, megleljuk a hangolasunkhoz a legmelyebb pontot. Arisztoteles ehhez hozzateszi, ha megfigyeljuk mely hangon siklik at legtobszor egy dallam, megtalaljuk a kozepet (meszi).>>>
Itt most megszakitom a kozepen a gondolatmenetet, bekopogva ujra a jelszot, nehogy torlodjek a szoveg, mert megbizonyosodtam rola, mindent maskepp irtam mint tegnap, es ami ma elvesz, azt keptelen vagyok visszahozni holnap.
Spiritus de nem Sanctus
Előzmény: Törölt nick (79)