spiroslyra Creative Commons License 2001.09.27 0 0 78

Kedves Kazi!
Nem szeretnem a mindentudo okorbuvar latszatat kelteni, ezekbol van eleg, vegezzek hat isten aldasaval a dolgukat. Jol felfogott erdekbol ezert, a felreertesek elkerulese vegett, lepten- nyomon hangsulyozom: eraszitehnis, mukedvelo vagyok. Tukorforditas talan a muveszet szerelmese lehetne (erotas+tehni). Ha joindulatuan jellemezni akarnam magam akkor azt mondanam, hogy a tudasvagyamnal csak a tudatlansagom nagyobb. Amivel itt probalkozom, nem tobb mint osszegereblyezni Mohayt,Az Iljos (Helios, heliocencrikus?)lexikonnal, megfuszerezve egy ozeneszotarral. Mi az bennuk amire raismerni velunk? Ha osszegyul egy csokor kerdes, asztalunkhoz invitalhatnank egy a temaban bolcs tudost, hogy pontositson, kiigazitson. Itt lathatjuk majd, mennyire igaz, hogy a latszat gyakran csal. Ezek az Urak, draga idejuket nem szeretik ures szocseplesre fecserelni.(Aerologia)A veluk valo beszelgetes, csak kerdesekkel, megha azok sutak is kezdodhet. Tapasztalatom szerint, oszinte erdeklodest latva, rendkivul segitokeszek ezek a zord"szent szornyetegek". Ez
a szokincstar (thisauros, tan trezor), antologia, ( antos, virag, tehat szavak csokra?)megedesitheti a gyarlo gyalogo okortanulo eletet, azt az illuziot keltve, ha elbizonytalanodik, hogy nem remenytelen az elete...
Az elet azonban remenytelen, de ezt nem szabad elhinni. Mikor a gorog zenei hangsulyt keressuk, elmegy a kedvunk az elettol. Ha van a gorog filologianak szervetlen kemiaja, ez a kerdes az. En bevallom, szorgosan gyujtok a temabol mindent amit leirtak, de ket oldal utan elalszom, elvesztem fonalat es kukkot sem ertek. Egyedul senki sem kepes atragni magat ezen a rengetegen. Vagy nagy altalanossagokkal, szep szavakkal hagynak sotetben, vagy olyan kacifantosak, hogy halando meg nem erti. Mindazonaltal a meg nem valoszolt, meg nem ertett kerdeseket a kutato gondosan kicedulazza, archivalja. Mert az okortudomany, termeszetenel vogva olyan, hogy mire megderesedik a fejed es kinno a bolcsessegfogad valaszol a kerdesre, amire siheder lelkesedessel kerestel valaszt. Ezert aztan egy forditas eletmu erteku, kiadoja ezzel teszi a fejere a koronat ( korona, sztemma?)
A targyra terve:a temarol Dr.Steljos Psarudakis, az atheni egyetem okorzene professzora keszit tanulmanyt. Ot eve irja, a kerdesre, mikor es mit lathatunk belole, csendesen kiter.Ha minden igaz, jovore mar tanitja, akkor beulok az oraira es elmondom nektek is a lecket. O a legjobb tudosunk. A gorog Archeologia folyoirat /megjelenik az interneten is, megprobalom becserkeszni/ egy tematikus szamot szentel a gorog zenenek. Ennek egy tanulmanyat K. Lavdas professzor irta. O a gorog nepzene muveloje, kozepes formatumu, jovialis tudos polgar. Nem szakertoje az ozenenek, de irasabol megtudhatunk valamit a forrasokrol./Zarojelben megjegyezve, mi jobb Platont, vagy ertelmezoit olvasni? Persze mind a kettot, de nem felejtem el soha, a csontfagyaszto gorog nyelvkonyvek utan ude tavaszi szellonek tunt Dioniszos Thrax grammatikaja./ Lavdas irasanak cime A zene es az ogorog logos.Megprobalom tartalmat leforditani, a terminus technikusokat gorugul hagyva.
...Adott teny a zene es a logos ( erts a szobeli logos) rokonsaga es atfedese a kulturaban, minden szinten es formaban. A logos es a zene mint hangzo morfemak, egy celbol jonnek letre: "ertelmet, jelentest" hordoznak, kozvetitenek. A zene es a logos kommunikacio megnyilvanulas,kozos anyaguk a hang, magassagaval, szinevel, dinamikajaval, idotartamaval. Hangok aranyba hozasa, osszefonodasa a Logos es a zene parositasa, a zenevel valo osszhangzat, felhangzat, osszezendules. A logos hangzas megkulonboztetendo mint hangzasfajta, a zenei formazastol."
Lam-lam, amint megprobaljuk joundulatu lelkesedessel elhinni es hirdetni a zenei mindenhatosagot, ami atjarja a gorog nyelvet, tudosaink lehutenek. Lavdas udvariasan, Aristoxenos, kinek agya ugy vag mint a beretva, ellentmondast nem turoen levalaztja a logoszrol a zenet. Mas tortenet, masrol szol, ne keverjek a logoszt a zenebe. Latjatok, hogy nem szabad ketkedes nelkul fogadni, ha egy idetevedt gorog arra ker benneteket, gyozzetek meg arrol, hogy zene es logos az egy, mert szepen hangzik. Ovakodjatok a gorgoktol, megha ovakodasra intenek akkor is. En most elmegyek ebedelni. Ebed utan egy kis szunya, "meszimeri" ami delet jelent, valoban azonban kettotol otig csendespiheno. Aki teheti, kutyak, macsak durmolnak. Ektelen a meleg. Ilyenkor nem illik telfonalni. Uzsonnara visszajovok.
Spir.

Előzmény: Törölt nick (77)