éghajlatváltozás Creative Commons License 2001.09.18 0 0 38
http://www.zpok.hu/hirek/felfokkal010912.html

Fél Celsius-fokkal nôtt hazánk átlaghômérséklete
A Földnek szinte minden pontján mérhetô globális felmelegedés Magyarországon is érzékelteti hatását
Ez derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Melegedett-e Magyarország éghajlata a XX. században? címu vizsgálati anyagából. A vizsgálat során az OMSZ tíz magyarországi fôállomás 1901-2000-re vonatkozó középhômérsékleti adatsorát vetette egybe. - Az utóbbi meleg évek hatására 0,5-0,8 Celsius-fokkal melegedett Magyarország felszíni hômérséklete - erôsítette meg a felmérés eredményeit Szalai Sándor, a meteorológiai szolgálat osztályvezetôje, a kiadvány egyik szerzôje.

A kutatás eredményeibôl kitunik, hogy Magyarországon a XX. században az elmúlt év volt a legmelegebb. További nagyobb melegedés fôként a nyugati országrészben, kisebb a keleti részén valószínusíthetô

Jelenleg is kimutatható a csapadék, valamint a fagyos napok számának csökkenése - mondta Szalai Sándor.

A szakember szerint az üvegházhatás 50 százalékát a szén-dioxid-kibocsátás adja, aminek fô forrása az energiaipar, ezen felül nagy szerepe van a metángázok, freonok hatásának is.

A Meteorológiai Világszervezet elmúlt évi összefoglaló adataiból kiderül, hogy 2000-ben az átlagos globális felszíni hômérséklet a Föld számos területén 0,29 Celsius-fokkal túlhaladta az 1961-1990 közti átlagot.

(Metro/MTI)