whisper Creative Commons License 2001.06.15 -1 0 55
No, kicsit belenéztem az anyagcserébe:
a glükóz C6H12O6, a tejsav meg CH3CHOH-COOH
A glükóz ciklius molekulaszerkezetű, mig a tejsav lánc. Egyébként az emberi szervezet képes a tejsavat is felhasználni, de nem hiszem, hogy glükózzá alakitaná, mert az túl energiaigényes.
Amit még találtam és érdekes lehet:
A Chlamydia igen alattomos kis baci, képes felszálló fertőzést kialakitani (méhgyulladás, petevezető- és petefészekgyulladás), ezért nagyon kell vele vigyázni. Sokszor húgycső és hólyaggyulladást is okoz. Fertőzési forrásként sokszor a férfiakat jelölik meg, akik a húgycsövük alsó szakaszán hordozhatják ezt a bacit. A baci szaporodásáról tudni kell, hogy csak sejten belül szaporodik, amikor kifejlődik, a sejt elpusztul, kiáramlik a sok baci és a szomszédos sejtekbe jutnak be, majd a folyamat ismétlődik.
Amit kaptál rá (ofloxacin) az jó, 14 napig kell szedni legalább, illetve kellett, hogy kapjál még mellé egy másik antibiotikumot is. Ha nem kaptál, akkor az baj.
A Candidához pár érdekesség: azt irja a hivatalos tankönyv*, hogy a vaginális Candidózis nem szexuálisan terjedő betegség, a fertőzés forrása a végbél. Hajlamosit a szűk ruházat illetve a nylon alsónemű.

*(Szülészet és nőgyógyászat tankönyve, 1999.)

Előzmény: whisper (53)