webmastermason Creative Commons License 2001.05.01 0 0 226
A skót rítushoz: Magyarországon az első világháború óta először 1994 tavasza óta működik ismét a magasfokú skót rítusú szabadkőművesség (1945-50 között nem volt érkezésük a testvéreknek újra indítani).

Kígyó,

Osszián válaszaival egyetértek, nem kellene szaporítanom a szót, de nem állom meg: ha mi az általad is elismerten jó célokat éppen olyan keretek között próbáljuk szolgálni, mint a szk. mozgalom, miért baj az? Nem tartozik hozzá a polgári társadalomhoz a gyülekezés, kezdeményezés ilyetén szabadsága?

Egyébként ami a jótékonyságot illeti, gyors számítást végeztem: szerény lehetőségeim keretein belül adott adományaimnak csak talán 10%-át adom a szk-ségen keresztül. A nagyját úgy adom különböző alapítványoknak, hogy azoknak gőze sincs arról, hogy szabadkőműves vagyok. A kőművesség is igyekszik anonim módon adni, mert a cél nem a hivalkodás, a reklám, hanem a segítés... ha úgy gondolod, hogy ez idejétmúlt dolog, ötödik kerék, hát... szíved joga.

Nagyon érdekes egyébként, hogy azokban a nyugati országokban, ahol összehasonlíthatatlanul erősebb a szabadkőművesség, a tényleges tevékenységben a jótékonyság és önművelés (a 2 fő tevékenység) aránya még inkább a jótékonyság irányába tolódik el, pedig mondhatnánk, hogy pl. Angliában fejlettebbek a szociális intézmények, mint ma Magyarországon. Közvetlen tapasztalataim vannak erről mint az Internet Lodge tagjának.

Szóval, mi is a bajod velünk?

WMM

Előzmény: Osszián (221)