Osszián Creative Commons License 2001.04.28 0 0 210
Kedves Kígyó!

(Most megpróbálom megelőzni WMM-t a válaszadásban).
Van-e a testvérek között olyan, aki aktívan gyakorolja katolikus vallását?
Igen, pl. én is.
A szabadkőművesség valóban gyengítette bizonyos értelemben az Egyház társadalmi befolyását - de az a fajta társadalmi befolyás szerintem nem is volt egészséges. Mára már az Egyház is magáévá tette az állam és az egyház szétválasztásának elvét - a szk "gyengítés" (ha valamire, akkor) erre irányult, a katolikus oktatási, jótékonysági stb. szerepvállalásnak természetesen örülünk, vannak is köztünk, akik katolikus iskolában végeztek vagy oda járatják a gyereküket, tehát az Egyház ilyen szerepvállalásával nincs semmi gondunk.

A helyiség az "egyesületé"?
Igen.

Milyen a berendezése?
A szk hagyományok meghatározzák, hogy milyennek kell lenni egy műhelynek, a miénk is megfelel az előírásoknak. A részletek szerintem már a "titok" kategóriába tartoznak.

A többi tv miért nem "coming outol" a saját nevével?
Egyrészt talán már csak hagyományőrzésből is, másrészt azért itt még nem annyira toleráns a közvélemény, hogy ne lehetne tartani valamiféle retorzióktól vagy legalábbis előítéletektől.
A baráti körömben tudják rólam, hogy szk vagyok (azok is, akik ezt helytelenítik), ők pont mivel a barátaim, ezt végülis elfogadják. Nem szeretném viszont, hogy a tágabb ismeretségi körömben is tudjanak róla, mert akkor rögtön ennek alapján skatulyáznának be.

Politika szóba kerül a munkákon?
Nem.

A tvekkel megbeszéltétek, hogy ki miért csatlakozott, mit vár el, mit nyújt stb, mik a motivációi?
Igen.

Ismeritek egymás családi, társadalmi stb hátterét?
Többé-kevésbé igen, de nem szoktunk belefolyni egymás magánéletébe.

A munkákon kívül is találkoztok?
Van amikor. Egyrészt nyilván szövődnek barátságok, ilyenkor az ember persze találkozik a másikkal a műhely falain kívül is. De előfordul az is, hogy egy-egy páholy mondjuk egy kirándulást szervez a tagjainak, vagy valamelyikünk kertjében tartunk egy partit, vagy kibérelünk egy különtermet egy étteremben és ott jövünk össze családostul.
De azért a műhelyen belüli találkozás a hangsúlyosabb.

Előzmény: Kígyó (208)