webmastermason Creative Commons License 2001.04.26 0 0 206
Kígyó:

Nem tudom, nem veszed-e tolakodásnak, hogy a feltett általános kérdéseidre én (is) válaszolok:

1. Igen, van helyisége a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholynak, itt tartjuk "munká"-nak nevezett összejöveteleinket. Ez a helyiség azonban (sajnálatos módon) nem a Podmaniczky utcai székház, amit 1950-ben Kádár János belügyminiszter (az akkori jogszabályokkal sem egyezően) elvett, és az új demokrácia nem adott vissza.

2. A munkák páholyonként történnek, tehát egy-egy páholy tagsága találkozik egyszerre. Szivesen lát azonban minden páholy szabadkőműves vendégeket akár más magyar páholyoktól, akár a világ bármely részén működő páholyból.

3. A MSzNP bíróságon bejegyzett egyesület, van "vagyona" a tagdíjakból, de ez csak a napi költségek fedezésére elég (villanyszámla stb). Anyagi lehetőségeink rendkívül szerények, de pl. a legutóbbi árvíz alkalmával a tagok nagy mennyiségű tárgyi adományt (takarókat, ruhákat stb). gyűjtöttek és juttattak el a károsultaknak. Ma persze gondolni sem lehetne olyan kezdeményezésekre, mint pl. az 1900-as évek fordulóján a Vakok Intézete vagy a Nyomorék Gyermekek nevelőotthona volt (a Vakok Intézetében belül még nem voltam, de a Vakvagányok c. filmben nagyon szép képek láthatók a belsejéről), amelyeket szabadkőműves pénzekből alapítottak. Talán ha taglétszámunk kissé megerősödik (ami a toborzás tilalma mellett nem könnyen megy), többet fogunk tudni tenni anyagilag.

4. Egy-egy munka - a napirendtől függően - 1-2,5 órás.

5. Az én foglalkozásom közgazdász, Osszián meg, ha akarja, megírja. 50 éves múltam.

A Webmastermason

Előzmény: Kígyó (205)