Osszián Creative Commons License 2001.04.26 0 0 204
igen, én a háromszöget vélem annak. Vagy az nem az?
De, igen, persze. Talán inkább csúcsával fölfelé mutató helyzetben használatos mifelénk (míg a Dréher-üvegen lefelé mutat), de a 3szög kétségkívül szk. szimbólum. (Meg persze keresztény meg hindu meg meleg szimbólum is - elég alapvető ábra ahhoz, hogy a legkülönfélébb kultúrkörökben felhasználják).

És van köze a Dávid-csillaghoz, ami két ilyen háromszögbol áll?
Amennyire én tudom, van. Legalábbis létezik olyan magyarázat, ami két egymásba fonódó háromszöget lát a Dávid-csillagban, ami jelképezheti pl. az ember kettős - a föld felé és az ég felé irányuló - természetét.

Miért nem lehet ismerni a jelenlegi szabadkomuvesek nevét? A Narancs-cikkben elhangzik két ismert név: Pók Attila és Márton László. (...) Szóval: a névsor titkos? A kanadain pl. közlik a sajátjaikat, de a (kiváló!!!) kutatópáholy titkosítja magát (de van köztük két magyar!). Szóval mi ezzel a helyzet?
A szabály úgy szól, hogy önmagáról mindenki szabadon nyilvánosságra hozhatja, hogy szabadkőműves, másvalakiről azonban nem szabad ezt elmondanunk.
Így tehát Pók Attila (aki a mi irányzatunkhoz tartozik) és Márton László (aki a Nagyorienshez) teljesen nyugodtan elmondhatták magukról az újságírónak, hogy szk.-ek.
A háború előtti szabadkőművességben egyébként élt egy olyan előírás (hogy jelenleg is érvényben van-e, azt nem tudom, de a gyakorlatban élőnek tűnik ez a hagyomány), hogy akit főtisztségviselőnek választunk meg, az köteles fölvállalni a nyilvánosság előtt a szabadkőműves voltát.
A névsor azonban valóban titkos. De ha pl. egy páholy összes tagja úgy dönt, hogy vállalja a nyilvánosságot, természetesen nyugodtan megtehetik, hogy fölteszik az Internetre a névsorukat vagy egy csoportképet magukról stb. Ha körülnézel a neten, fogsz is ilyen oldalakat találni bőven - elsősorban persze Amerikából, mi még (sajnos?) nem tartunk itt.

Előzmény: Kígyó (202)