haliho Creative Commons License 2001.03.30 0 0 156
Sziasztok!

Bevallom, hogy nekem nincs közvetlen tapasztalatom a Waldorf iskolákról, soha nem jártunk oda sem én, sem a gyerekeim. Ugyanakkor különböző gyermekeim osztálytársai átmentek, van, aki azóta már érettségi környékén jár. Másrészt gyerekeim rendszeresen együtt vannak pl. zeneórákon Waldorfos gyerekekkel. Velük és szüleikkel beszélgetve számomra vegyes a kép. Nemrég az egyik anyuka kb. így fogalmazott érettségi környékén levő lányáról (együtt kezdtek a fiammal, egy osztályban, valahol 2-3. általános körül ment át Waldorfba úgy emlékszem): ...oda talán még így a Waldorf után is felveszik... Ugyanis nekem ténynek tűnik az összes általam hallott visszajelzés alapján, hogy kevesebbet tudnak (NEM hozzák be később), mint a hagyományos iskolarendszerbe járók.
Még egy adalék: fatornyos kis falunk helyi lapjában pár éve panaszkodott egy Waldorfos szülő, hogy mekkora stressz a 10 éves negyedikes fiának, hogy még nem tud olvasni, mert mindenütt hülyének nézik.
Én abban nem tudok, nem szeretnék állást foglalni, hogy kell-e egy gyereknek negyedikre olvasni tudni. Azt se, hogy kell-e mindazt tudni, amit a hagyományos iskola megtanít. Ugyanakkor nagyon nehéz terhet ró azt hiszem valakire, pláne egy gyerekre, ha a társadalmi átlagtól jelentősen eltérő ruhát adnak rá.

haliho