webmastermason Creative Commons License 2001.02.21 0 0 137
Kedves Orbanviki,

Bocsáss meg, nem tehetsz róla, de valahogyan a kérdéseid nem igazán relevánsak. A szabadkőművesség nem úgy hierarchikus, mint mondjuk a katonaság. Egy hasonlattal élve: mondjuk van egy iskolai osztály egy harminchárom osztályból álló iskolarendszerben. A huszonharmadikos nem felettese a huszonkettedikesnek, csak hogy úgy mondjam, előbb kezdte. Ugyebár, az iskolában is nevetséges, ha egy felsőbb osztályos azt hiszi, magasabb rangú csak azért, mert egy évvel előbb született és magasabb osztályba jár. Ugyanakkor kétségtelen, hogy egy évnyivel tapasztaltabb, és pár leckével előbb jár.

Ahhoz, hogy az iskolában magasabb osztályba léphessünk, el kell sajátitanunk az alsóbb osztály anyagát, felelnünk kell, pár dolgozatot kell írnunk, esetleg vizsgázni kell (nálunk vizsga nincs, de azért valamit teljesíteni kell, előadás stb.) A katedrán nyilván nem az elsős diák, hanem a tapasztalt tanár áll, ebben az értelemben a felsőbb fokozatúak vezetik a magasabb fokba beavatást.

Az iskola metafora azért is találó, mert, mint említettem, nem csak egyféle 'iskola' van. Valaki, ha elvégezte a vegyésztechnikumot, még elmehet a közgazdaságiba tanulni (na jó, estin, de ez a metafora szempontjából érdektelen). A skót rítus mellett létezik (tudtommal hazánkban nem) pl. a York rítus, vannak egyes országokban kialakult változatok stb. A szabadkőművesség lényege azonban nem a hierarchia, a 3 fokozatban tulajdonképpen ugyanazt az önnevelést el lehet érni, mint a 33-ban.

A szervezet vezetése egyszerre hierarchikus is meg nem is. Megmagyarázom. A tisztségviselőket demokratikusan választjuk, és az elv az, hogy nem csak távoli lehetőségként, hanem a gyakorlatban is egy szabadkőműves életút során mindenki megjár különböző tisztségeket, akár a főmesterséget is. Ugyanakkor a fontosabb tisztségekre csak mester fokozatú tag választható. Ez, gondolom, érthető, lásd fenti katedra hasonlatomat.

Magánszféra: gazdasági területen dolgozom, és szeretm a munkámat. Semmiképpen sem érzem elvesztegetettnek az időmet, csakhát amikor egy izgalmas fórumbeszélgetést folytatok, nem esik jól otthagyni és bemenni dolgozni... Idő: nem, nincs sok szabad időm, viszont pár dologgal igyekszem időt megtakarítani: egyáltalán nem nézek televíziót (helyette persze órákat töltök a hálón...), és hát keveset alszom...

Üdv: a Webmastermason

Előzmény: orbanviki (135)