webmastermason Creative Commons License 2001.02.21 0 0 133
Kedves Orbanviki,

azt hiszem, érdemes tisztázni valamit. A szabadkőművességben - mint azt azt hiszem, már egy pár hozzászólással ezelőtt írtam - számos irányzat van. Az ún. János rendi - amely a legnépesebb irányzat a világon - csak az egyik, és ennek legmagasabb foka, a mesterfok után is többféle magas fokú lépcső van. A skót ritus (teljes nevén: Az Ősi és Elfogadott Skót Ritusú Szabadkőművesség), amely Magyarországon is létezik, csak az egyik, megint a legnépesebb (persze a világon, mert Magyarországon csak maroknyi ember). Az, hogy 33. fokú vagyok, nem jelenti, hogy nagymester lennék, itt a főnöknek különben is más neve van. Ez mindössze azt jelenti, hogy ennek a morális, szemlélődő jellegű, elvont irányzatnak végigjártam a lépcsőit. Ezek a lépcsők - hasonlóan a 3 fokhoz - az önismeretről, az erkölcsről szólnak, de kissé más stilusban, több a metafora és a megjelenítés.

Ha érdekel a dolog, vannak - természetesen! - website-ok. Ennek az irányzatnak a központja Washingtonban van, weboldala: http://www.srmason-sj.org/main.html
(azért nem linkként illesztettem be, mert az este is elszúrtam, és az egész további szövegem link lett, ez félreérthető asszociációkat kelthet ;-) )

még a szervezet folyóiratát is elolvashatod:
http://www.srmason-sj.org/council/journal/feb01/contents.html

Meg kell azonban emlitenem, hogy ezek a magas fokok csak azok számára vannak nyitva, akik a János rendü kőművességben már mesterek és a belépés is - szemben az első 3 fokkal - meghívásra történik. (Ugye emlékszel, Osszián testvérem kvázi "az utcáról" kopogtatott be, és "aki kopogtat, azt bebocsátják").

Nagy Titkok: ez az égető érdeklődés arra késztetett, hogy önvizsgálatot tartsak: tényleg, van-e Nagy Titok? Arra jutottam, hogy az elmúlt 10 év amit a szövetségben töltöttem, valóban rávezetett pár Nagy Titokra: arra például, hogy magunknak tartozunk azzal, hogy embertársainkra odafigyeljünk, hogy segítsük a rászorulókat, hogy az Élet dolgaihoz alázattal kell odafordulni stb. De ezek így felsorolva meglehetős közhelyeknek hangzanak...

Üdvözlettel:

a Webmastermason

Előzmény: orbanviki (132)