Osszián Creative Commons License 2001.01.29 0 0 85
asza:
Örülök, hogy így szóba jött a (Második) Alapítvány. Akkoriban olvastam az Alapítvány-könyveket (nem csak magát a trilógiát, hanem mind a (azt hiszem) 17 könyvet, mert Asimov később előre-hátra írt hozzá előzményeket, ill. folytatásokat, néha sajnos inkonzisztensen) amikor még nem voltam szabadkőműves, de már érlelődött a dolog. Az egésznek tagadhatatlanul van szk. hangulata, nem csak a Második Alapítvány titokzatos működése miatt, hanem az egészet belengő "fordítsuk jó irányba a társadalom fejlődését" gondolat miatt is. Nem tetszik viszont a "Robotika nulladik alaptörvénye" (erről nem a trilógiában van szó, hanem valamelyik kiegészítésben), ami a társadalom érdekének védelmét az emberi élet védelménél erősebb parancsként írja elő a robotok (és így áttételesen mindenki) számára. Sajnos ezt az elvet itt a szomszédos XX. sz.-ban párszor kipróbálták...
Egyébként maga a Második Alapítvány nem járt annyira pórul, hiszen miután lebuktak - igaz, hogy véráldozat árán, de - sikerült félrevezetniük az Alapítványosokat, akik 50 M.A.-ista letartóztatása után azt hihették, hogy felszámolták az egész M.A.-t.
Vagy arra gondolsz, hogy Gaia színrelépésével az Első és a Második Alapítvány is okafogyottá vált?
Különben, mivel nekünk szabadkőműveseknek nincs efféle "mentális hatalmunk", akkor már inkább az intellektuális alapon működő Alapítványra hasonlítanánk. Igaz, ők viszont effektív világhatalomra törekedtek... ez se jó... hagyjuk.
Arra egyébként én is kíváncsi lennék, Asimov is szabadkőműves volt-e.

A gyerekekről: Nincs semmi specifikusan kőműves hozzáállás. Jó apának kell lenni.
Magyarországon a szabadkőművesek alapították a Vakok Iskoláját, de nincs olyan iskola, amit jelenleg mi tartanánk fönn. Nincs ajánlott vagy ellenjavallt iskola. Ismerek olyat, aki egyházi iskolába járatja a gyerekét, olyat is, aki világiba.

philozófika:
h mit csinalnak a szabadkomuvesek maganeletukben
Foglalkozásilag általában "értelmiségiek", nem mitha ez feltétel lenne, de valahogy így alakult. Pontos szociológiai képet nem tudok, de mintha különösen sok lenne az orvos és az így-vagy úgy számítógéppel foglalkozó szakember.

Valiant:
sci-fi kedvelő lehet-e tag?
Ha megnézed asza-nak előbb adott válaszomat, sejtheted.

Van korhatár?
24 év az alsó, felső nincs.

Az egyetlen problémám azzal a bizonyos feltétlen istenhittel van.
Nálunk ez van, a Nagyoriensnél viszont nem kritérium. Ha csak ez a problémád, keresd fel őket.

ez amolyan plussz idővel és energiával bíró férfiak túldimenzionált csapata.
Hát nem hízelgő megfogalmazás, de igazából nehéz lenne vele vitába szállni :-)

Üdv,

Osszián