webmastermason Creative Commons License 2001.01.08 0 0 36
Kedves haharin,

A ki volt, ki nem volt... igen kényes kérdés. Paradox és számomra kissé émelyítő módon ugyanis a szabadkőműves körökben is sokat támaszkodnak pl. a Palatinus féle, erősen antimaszonikus beállítottságú műre, amely 'leleplezés' jelleggel közli a - tudomásom szerint a könyv megjelenéséig, 30-as évek - legteljesebb listát.
Az élő tagokkal kapcsolatban a poliszi egyszerű: magáról mindenki megmondhatja, ha a szervezethez tartozik, más tagról soha. Ugyanakkor nem szokás az elhúnyt, ahogy mi mondjuk, az Örök Keletbe költözött testvérek kötődését közzétenni. Valamelyes idő elteltével azonban megjelenhet a szabadkőműves vagy akár profán irodalomban is az információ. Ha ilyenre vágysz, találsz utalást bőven a honlapon (www.szabadkomuves.hu).

Emberiség Temploma: igazad van, nem kell ahhoz hívőnek lenni, hogy rendes ember legyél. Sőt, nem kell szabadkőművesnek lenned ahhoz, hogy oszd elméletben vagy akár tettekben is elveinket. A kiemelkedő kívülálló humanista vagy történelmi tetteket véghez vitt embereket, akiknek élete olyan, amilyet minden szabadkőműves példának tekinthet, mi is tiszteljük, még páholyt is elnevezhetünk róluk (lásd a Deák Ferenc páholy, amely még bennfentest is megtréfálhat).

Osszián: VAN internetes páholy:
http://internet.lodge.org.uk/

Köszi a figyelmet.

Webmastermason

Előzmény: haharin (31)