Osszián Creative Commons License 2001.01.07 0 0 28
Kedves Wazull!

Van-e valamifele fonoke a szabadkomuveseknek?
Egy-egy ország szabadkőművességének a "főnöke" a Nagymester. Ez 3 évre szóló választott tisztség. Az egyes országok szabadkőműves szervezetei függetlenek egymástól, az egyes nemzetek nagymesterei egyenlő félként tartanak egymással kapcsolatot. Nincs nemzetközi szinten egyszemélyi vezető.
Az egyes "iranyok" (irtad pl. az orienseket) konkurralnak-e, ill. egyuttmukodnek-e egymassal?
Mivel a cél inkább a tagok önnemesítése, nemigen van miben konkurálni. Van valamelyes együttműködés a páholyok falain kívül, ez leginkább kulturális jellegű (pl. közös előadások).
a tortenelem soran bizonyos periodusokban uldoztek a szabadkomuveseket. Errol irnal reszletesebben? Ki? Miert?
A diktatúrák nem szokták szeretni a szabadság és az egyenlőség szigetkéit. Régen a Katolikus Egyháznak nem tetszett az egyház és állam szétválasztásának gondolata (mára magáévá tette ezt az elvet).
Itt a XX. században üldözték a szabadkőműveseket a nácik is, a kommunisták is (utóbbiak itt Magyarországon ugyanakkor és ugyanúgy kergettek szét minket, mint a szerzetesrendeket).
A korábbiakról nem sokat tudok (nem vagyok igazán jó történelemből); időnként akadtak uralkodók, akik üldözték, kivégeztették a kőműveseket (magyar részről Martinovics esete lenne ilyen, de őt nem csak emiatt végezték ki).

Előzmény: Wazull (26)