haharin Creative Commons License 2001.01.06 0 0 23
Nem bírom megállni, hogy egy kcsit át ne formáljam a kérdéseidet, és mint a "jóindulatú érdeklődő" tegyem fel őket, természetesen fenntartva kérdés mivoltukat.

1. Vágytok egy elit golfklubnál nagyobb hatalomra? Az elveitek alapján valószínűleg nem. Akartok forradalmakat, zendüléseket szervezni a közösségetek felhasználásával? Akarnátok-e bármiféle kormányokat buktatni és helyzetbe hozni? Megint csak az elveitek miatt erősen csodálkoznék. Egyébként volt erre példa a múltban? Én egyszer egy olaszországi botrányról hallottam vmit, de a résztvevő páholyt saját társasága hurcolta utána meg, nem is kicsit, ha jól emlékszem.

2. Ha részt is vettek volna a monarchiák megdöntésében, biztos-e az, hogy egy 250 évvel ezelőtt létezett monarchia a hagyományos humán értékrenden alapult? Arról nem is beszélve. hogy kapitalizmus és monarchia szvsz nem összeegyeztethetetlen. (Nem ide tartozik, de vajon melyik állam képes inkább biztosítani a humán értékrend megmaradását, egy működő tiszta kapitalizmus, egy hűbéri rendszerű vér szerinti hierarchia, vagy netán egy utopisztikus kommunizmus?) Ha ismereteim nem csalnak, a szk. valóban részt vettek az őket körülvevő világ alakításában, azonban nem rendszerdöntögetésekkel: Franciaországban ez a mozgalom jelentős szerepet játszott a szekularizációban, azaz állam és egyház szétválasztásában, ami sokak szerint (beleértve engem is) kifejezetten üdvös tett volt, kár, hogy nem minden országban történt meg.

3. Az elvek alapján őszintén csodálkoznék, ha a társaság az említett államférfiakat politikájuk miatt támogatta volna. Más kérdés, hogy mint emberek, természetesen tagok lehettek, a társaság emberi értékrendjének maximálisan megfelelhettek. Másrészt nem helyes a "csupa olyan politikus..." kitétel használata, mert mi van, ha kiderül, hogy pl. Deák Ferenc is közéjük tartozott (fogalmam sincs, ez igaz-e, csak írtam egy nevet).

Előzmény: Gla Sbg (21)