Osszián Creative Commons License 2001.01.04 0 0 15
haharin:

(i) Írtad, hogy vannak olyan páholyok, amelyek rugalmasabbak és vagy koedukáltak, vagy kifejezetten női közösségeket is létrehoznak. Ezek szerint a Tietek nem ilyen. Létezik-e ma Magyarországon ilyen?
(ii) Néhány hónappal ezelott véletlenül láttam az m2 tévében egy Napzárta musort, ahol ez volt a téma, ott volt a Ti Társaságotok Nagymestere és egy másik nagypáholy, a Magyarországi Nagyoriens (ha jól emlékszem) felső vezetése. Mi a különbség a két társaság között, amennyiben ez publikus, és mennyiben tartjátok egymással a kapcsolatot, vagy mennyiben ismeritek el egymást szabadkomuvesnek?

A Nagyoriens ("franciák", nemzetközileg francia néven Grand Orient-nek említik) az a rugalmasabb irányzat, akit említettem. Azt nem tudom, hogy a női páholy az ő keretükön belül működik-e, vagy sem. Van néhány apró különbség (pl. mi megköveteljük az Isten-hitet a belépőktől, ők nem), ami miatt külön utakat járunk. "Rituális" kapcsolatot nem tartunk, de a páholyon kívüli világban (tv műsoron kívül egyéb előadások vagy jótékonyság) van együttműködés.

(iii) Ha jól emlékszem, valami olyasmi van az Alapelveitekben leírva, hogy vallás és politika nem téma köztetek. Ez azt jelenti, hogy az összejöveteleken ez nem téma, és a tagok lehetnek vallásilag és politikailag bármilyen beállítottságúak (a kommunistától a nemzeti radikálisig és a buddhistától a zsidóig)?
Igen. Illetve elvileg a buddhista kérdéses lehetne a fent említett Isten-hit miatt, hiszen a buddhizmusban nincs személyes teremtő Isten. Ezzel együtt valószínűleg ez áthidalható, mert Japánban is vannak páholyok.

GoldenEye:

Személyiségedben, egyéniségedben, annak változásában megjelenik-e a szabadkomuves lét (nekem igazából bevallom, gozöm nincs errol az egészrol, mindig valamiféle vallásnak tartottam, úgyhogy egy kis magyarázat általánosan jó lenne, ha van kedved) az életedben. Van-e különbség a belépésed elotti életed és a jelenlegi között és ha igen, akkor ezt miben látod?
Nem vallás, nem valláspótlék, tehát nem ad olyasmit, amit a vallástól vár az ember (pl. vigaszt a túlvilággal kapcsolatban, a természetfelettivel való kapcsolatot).
A belépőről feltételezzük, hogy hívő a maga módján, a szk-ség arra bíztatja, hogy maradjon meg a saját hitében.
A szabadkőművesség jelent számomra megerősítést, támaszt, lehetőséget egy-két erényben (türelem, empátia...) fejlődni, de azt állítani, hogy ettől fejlődött ilyenné a személyiségem, amilyen, ez talán túl patetikus lenne. De biztos, hogy van ilyen szerepe is az életemben.

Osszián