Osszián Creative Commons License 2001.01.03 0 0 12
Kedves topiclakók!

Örülök az érdeklődésnek, igyekszem reagálni, ha késve is (eddig nem voltam gépközelben, most meg egyébként gipszben van a karom, de azért majdcsak bepötyögöm a választ).

A toborzás kérdése: azigazizuzmo jár közel az igazsághoz. Nem mondhatom azt pl. egy barátomnak, hogy lépjen be; viszont (csakis saját magamról!) ha akarom, elmondhatom, hogy szabadkőműves vagyok, és akkor az illető, ha éppen be akar lépni, tudja, kihez forduljon.
A szabadkőművességről, vagy egy konkrét páholyról szabad tájékoztató homepage-et csinálni (újságot kiadni stb.), van is angolul rengeteg, de ennek a szövegét valami ilyesmire kifuttatni, hogy "ha a fentiekkel egyetértesz, csatlakozz!", már nem lenne elfogadható.

Jobb is, ha a jelentkező maga tesz lépéseket. Én pl. tisztán csak könyvekből és Internetről (akkor még magyar oldal nem volt, főleg amerikaiakat olvasgattam) ismertem meg a társaságot, de amikor a belépés mellett döntöttem, a Budapesti telefonkönyvben viszonylag könnyen ráakadtam a "Magyarországi Symbolikus Nagypáholy"-ra (nem titkos a telefonszámunk!), felhívtam a számot és így indult a dolog.

LamaXX: A titkolózás, titokzatosság egyrészt hagyományőrzés (a XVIII., de a XIX. században is gond nélkül kivégezhettek valakit csak azért, mert szk, úgyhogy volt miért konspirálni), másrést megvan a maga erkölcsi tanítása is, hogy megtanuljuk a titoktartást, ami az élet számos területén fontos erény.

GoldenEye: Az "angol orientációjú" páholyokban (amilyen a miénk is) szorosabban ragaszkodunk a középkori hagyományokhoz, így ahhoz is, hogy csak férfiakat veszünk fel tagnak. Ez persze nem jelenti a nőkkel szemben intoleranciát - tiszteljük a nőket, a feleség megbecsülése pedig igen hangsúlyosan jelen van a szk gondolkodásban, és pl. a szabadkőműves fenntartású jótékonysági alapítványok haszonélvezői között természetesen nők éppúgy vannak, mint férfiak.
Léteznek azonban a hagyományokat "rugalmasabban" kezelő tisztán női, ill. vegyespáholyok is.

Mit csinál egy szabadkőműves, amikor szabadkőműves?
A páholyban ősi hagyományokat őrzünk és előadásokat tartunk. Ilyen előadások szerkesztett változatai olvashatóak a Kelet című lapunkban, aminek egyik száma (a jövőben majd több is) a hivatkozott homepage-en is elolvasható.

Hogy jelenik ez meg a te saját életedben?
A kifejezett páholybeli munkán kívül én működtetem a magyar szabadkőművesek levelezőlistáját. Irogatok a Keletbe. Egyébként meg lett néhány új barátom, jó ismerősöm, akikkel máskülönben nem lett volna alkalmam összeismerkedni, és örülök, hogy találkoztam velük.
Azt nem tudom, hogy lettem-e jobb, nemesebb lelkű, felvilágosultabb - de ezt nem is az én dolgom megítélni.

Szeretettel:
Osszián