Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 169
A Kalle, ilyen inside vicc, de lehet hogy van tobb Kalle-fan is a forumban, csak nem mernek mondani ;-)
Roviden a Kalle hosom, csillagom, ugy mint Zambo Jimmy valaki masnak. Rossz hasonlitas, csak hangulatilag hozzateszuk. Sokat lehetne a irni Kallerol, s maga Kalle sokat irt.

Most a Kallet talaltam meg, mivel neztem a Pyynikki nyari szinhazban Tampereben egy darabot, amely a Kalle Päätalo muveihez alapszik. A Päätalo (1919-) iro, aki ott font Taivalkoskiban szuletett "tekoselkosilla", ugy mint aKalle zsargonaban mondjuk. Magyarba vagyis barmilyen nyelvre Kallet, s a Kalle vilagat nehez forditani. Kalle eddig about 42 regenyt irta, az Iijoki-szorozat 26 muv, 17 000 oldal.

Kalle a sajat eleterol szol, de az IIjoki-szorozata vegen Kalle - ha jol emlekszem - 39 eves ;-). Szoval a Kalle sok finn eletrajzat mesel el konyveiben, szuletett az Isten hata mogott, kemenyen dolgozott, volt haboruban a legszebb ifjusagat, a haboru utan elkoltozott Tamperebe (vagyis Messkukyläbä), dolgozott mint a hulye, de mindig az iro akart lenni. Esti iskolaban tanult epitesimesternek. Tamperei irok kozott Väinö Linna legnagyobb, de lehet hogy Kalle utana jon.

Kicsit abnormalis fenomen s ultrarealistikus - nagyon lassan tortenik minden - sztilusa, az "orult oszinteseg" erdekes, mivel mindent kell ugy meselni, mint "volt".
Magikus a Kalle, kedvelt iro kulon - egy regeny szazezer darabbal megy, milliomos a Kalle - oregebb finnek kozott, de vannak fiatal-fanik is, akik haromszor olvastak az egesz Iijoki-szorozatot. Ilyen "inside-vicc-dolog" is, amely mogott allnak komolyabb megbeszules. A kritikusok s atlagderridak csak utobbi tiz evben jovahagyta a Kallet, tul nepies nekik, en is kicsit "neztem le" Kallet, harom-negy konyvet olvastam eddig nehezen anno. A Kalle muvei kulturahistoria, ajanlom, nyelvileg nehez s a tempo lassu. Fonti videken a Kallerol nem szabad rosszat mondani, itt se ;-)

Előzmény: zsosz (168)