Senor Creative Commons License 2000.07.29 0 0 112
T. TAsztaltarsak!

En is voltam Finnorszagban, 2x2 honapot toltottem Turkuban. Az az igazsag, hogy nem ereztem tul jol magam. Engem nagyon zavart, hogy nem tudok az emberekkel normalisan elbeszelgetni, nem koszonnek, abszolut zarkozottak stb. Hozza kell tennem, ha van egy-par ismerosod (az utolso hetekben talalkoztam magyar diakokkal), akkor mar sokkal egyszerubb a dolog.

Alkohol: En ugyan elmultam 24 de sosem kertek igazolvanyt az ALKO-ban. Igaz nem sokszor mentem oda. Vmennyi tomenyet vittem ki es emellett megvoltam a sorokkel (mondjuk a Lapin Kulta eleg rossz szerintem).

Penz: A kolesz 1100 marka volt egy honapra. Ha foz magara az ember, akkor ki lehet napi 25-30 markabol jonni kajailag. A kenyerek kozul a (Francia kenyeret - Ranska..) vettem, ebbol 400g 2.90 M. Az en osztondijam 5000 marka/ho volt es tobb mint a felet haza tudtam hozni.

Nagyon szep orszag, gyonyoru tajakkal, de en nem tudtam egy hullamhosszra kerulni az emberekkel. Engem nagyon zavart, hogy napokig nem szolt hozzam senki es en hiaba probaltam beszelgetni az emberekkel, nem ment. Erdekes az masodik honap vegere, mivel eszrevettek, hogy velem mas dumalni, neha odajottek, mar kezdtem megorulni, de amikor a masodik ket honapra ujra kijottem, olyan volt mintha ismeretlenek koze csoppentem volna.

Nyelv: Az angollal en elboldogultam, nagyon keves emberrel talalkoztam akivel ilymodon nem tudtam zoldagra vergodni. Angol es nemet tudassal az irott sved 70%-a ertheto. Erdekes, hogy a finnet is valahogy sejteni kezdi az ember (a beszedet), ha mar nehany szot megtanul. Nekem is mondtak, hogy mikor magyarul beszelek, olyan mint a finn, csak nem ertenek egy szot sem.

A magyarokat tisztelik, erdemes rogton az elejen elejteni, hogy magyar vagy. Az oroszokat ok sem csipik nagyon.

Udv
Senor