szalka Creative Commons License 2000.07.28 0 0 105
Szerintem igen is jol beszelik az angolt barmelyik skandinav allamban. Sok finnek van eleg furcsa erdekes kiejtese, de ez mas teszta.
Teny, hogy az utobbi jopar evben magyarorszagon is nagyon megnott az angolul es mas nyelveken valo jartassag, abbol adodoan, hogy egyszeruen nem a kotelezo oroszt tanuljak a rendszervaltas ota az iskolaban.
De itt finnorszagban nem csak a 30 even aluliak es a magasan iskolazottak tudnak angolul.
Termeszetesen nem mindenki tud, de meg egyszer sem talalkoztam olyannal, hogy barmilyen boltban,bankban,patikaban,postan, kocsmaban, konyvtarban, konditeremben, vagy barhol ne talaltak volna valakit aki beszel valamennyire angolul!!!! Aki nem feltetlenul az elso elado, de legalabb kerestek egy angolul beszelot es talaltak is.
Masfel eve elek Tampereben, ami nem olyan pici varos es noi mivoltombol kovetkezoen a legtobb uzletben jartam a varosban a hifistudiotol kezdve a jatekbolton at a fehernemu uzletig es nem akad olyan hely ahol ne tudtak volna angol segitot keriteni.
Pontosabban apro kulvarosi elelmiszerboltban talakoztam olyannal, hogy nem volt angolul tudo elado, de egy onkiszolgalo lakotelepi elelmiszer boltban egyaltalan nem is volt szukseges.

Mo-n meg rengetegszer lattam olyat, hogy egy boltban , ahol epp vasaroltam bejott egy kulfoldi es az angol szovegere az eladonak annyi volt a valasza , hogy He?