Zity Creative Commons License 2000.07.22 0 0 80
sziatok

Én csak féligmeddig túristaszinten jártam arra, eredetileg dolgozni kellett volna, de nem lett belőle sok. Nem tudom miért ez a sok negatív vélemény, de én teljesen beleszerettem Finnbe, bár lehet hogy csak azért mert a rossz dolgokat az ember csak hosszútávon veszi észre. Egyébként először Helsiniben voltam, ahol egy volt annyi szerencsém, hogy egy német családnál laktam, akik felvilágosítottak a helyi szokásokról.
Mindenesetre nagyon megtetszett az ottani élet. Az utcán nincs egy eldobott csikk, nincs egy árva szál csövi (legalábbis a belvárosban), bűnözés szinte ismeretlen, az mberek még ha hidegek is, nagyon segítőkészek, és ha a bizalmukba fogkadtak, akkor akár kedvesek is (próbálnak) lenni. A csajok pedig nem tudom kinek nem tetszettek, de szerintem legalább 80%-uk nagyon szép, és nem azok a plázacicák, amik itthon tonnaszámra nyüzsögnek 0 iqval. Tapasztalataim szerint mindenhol(értsd: az isten hát mögött lévő legkisebb trafikban is) beszélnek legalább 3 nyelven (finn, svéd, angol), de nem ritka a német se. Kivétel ezek alól a buszsofőrok, akik mérhetetlenül bambák, de jól vezetnek.
Később Helsinkitől már úgy 4-500km-re északra laktam (Vaasa környéke), már egy svéd csajnál (azon a környéken sok a svéd).A kevés duma viszont engem is zavart néha. Először is az zavart, hogy amikor vittek haza, 0 duma ment a kocsiban, próbáltam beszélgetni, de valahogy nem sikerált. Aztán ha bárhova mentünk a lánnyal, útközben hiába próbáltam állandóan beszélgetni, 3-4 mondatváltásnál nem lett több. Aztán beletörődtem, és elég zavaróan, de tök kussban sétáltunk akár fél órákat is, csak néha beszéltünk egy mondatot. Viszont este, amikor kényelmesen voltunk a nappaliban, már egész jól el lehetett vele beszélgetni mindenről. Egy óra után már meg is jegyezte, hogy milyen jó beszélgetni velem :), de ez már egy másik történet...
A másik pedig hogy egy ilyen kis faluban, de még helsinkiben se nagyon, 0 a szórakozási lehetőség.
Nincs egy bár, egy kávézó, neadjisten egy diszkó, vagy egy mozi ahova be lehet ülni. Semmi.
A bort nagyon értékelik(én úgy vettem észre), ugyanis ott alkoholmonopólium van, és a sörön kívül más alkoholtartalmú italt, csak az Alko üzletekben lehet venni, ahol a kannás szinvonalú borok 30 márkánál kezdődnek. A tokajit amit vittem, betették a nappali közepére a vitrinbe a trófeák és a serlegek közé, nem is láttam egyébként más piát, vodkán vagy pálinkán kívül.
Egyébként általánosan minden q drága, más kérdés, hogy 10-20x annyit keresnek az emberek mint itt.
A szaunának pedig nagy kultúrája van, legjobban az lepett meg, hogy a panellakásban is van szauna :). Egyébként meg mindenféle különleges szaunaklubokba járnak, vagy szaunabulikat csapnak.

Legjobban viszont a táj tetszett, bár lehet hogy ha az ember sokáig van ott unalmas lesz, de eszméletlen érzés hajnalig sétálni a tenger melletti erdőkben, éjfélkor nézni a naplementét, a leírhatatlanul gyönyörű tengerpartól.

Ennyi, meglehetősen összevissza, és felületesen összefoglalva, de mondhat bárki bármit, szerintem egy király hely.