bzsoli Creative Commons License 2000.06.07 0 0 87
EZ MÁR NEVETSÉGES !

Kézilabda: Újabb front az Orosháza--Győr óvási ügyben
A Dunaferr felment a miniszterhez

A női bajnokságban régen befejeződtek a küzdelmek, a legjobbaknak kiosztották a megérdemelt érmeket, és elcsitulni látszott az Orosháza--Győr megóvott és újrajátszott mérkőzés keltette botrány. A győriek ezüstérmesek lettek, indulhatnak a BEK-ben, és éppen ez az ami miatt a bronzérmes Dunaferr az újrajátszás vesztesének érzi magát.

A szövetség eljárásában több szakbizottság szerint egyértelműen kiderült, hogy az orosházi találkozón bírói műhiba történt. A Győr tehát óvott, a versenybizottság pedig döntött: újra kell játszani a mérkőzést.

Ám az Orosháza fellebbezett. A végső szó kimondására jogosult fellebviteli bizottság ezt elutasította -- újra pályára lépett a két csapat. Nyert a Győr. (Meg kell említeni, hogy a szabályok szerint a Dunaferrnek is lett volna joga az óváshoz, ám csak a versenybizottság döntése ellen fellebbezett, amire viszont -- a szövetség szakemberei szerint -- nem volt joga. Ezért ezt az újvárosi lépést a fellebviteli bizottság nem is vehette figyelembe.)

Igazát keresve, a sportminisztériumhoz fordult a Dunaferr.

A minisztérium válasza nem is késett.

Dr. Kovács Tamás, az ISM kabinetfőnöke elmondta, a Dunaferr SE törvényességi felügyeleti eljárást kért a szövetség döntése ellen. A minisztérium szakemberei ennek során jogsértőnek találták az MKSZ eljárását, mert szerintük a szövetség szabályzata kizárja, hogy mindössze egy bizonyítékra -- esetünkben az Orosháza--Győr találkozó videófelvételére -- alapozva hozzanak döntést. A tanúk meghallgatása nem segítette az egységes vélemény kialakítását.

Kende György, az MKSZ fellebviteli bizottságának elnöke elmondta, hogy korábban már valamennyi iratot bekérette a minisztérium, amely kedden visszaadta az ügyet a szövetségnek. A verseny- és a fellebviteli bizottságnak most az a dolga, hogy június 13-ig minden iratot, bizonyítékot az elnökség elé tárjon. A sportág vezérkara június 20-án tárgyalja az ügyet, amelyről június 30-ig beszámol az ISM-nek.

De pontosan milyen kérdésben is kell határoznia az elnökségnek?

Abban, amelynek -- és a hozzá hasonlóknak -- az intézését teljes hatáskörrel a fellebbviteli bizottságra ruházta. Ezt a sport- és jogi szakemberekből álló testületet ugyanis éppen az ilyen ügyek végső lezárására hozta létre az MKSZ. Vajon mi késztethetné ezeket az alaposságukról és pontosságukról ismert szakembereket körültekintően kialakított véleményük megváltoztatására? Az elnökség pedig aligha fog több, és más perdöntő bizonyítékot kapni, mint amennyit a verseny- és a fellebbviteli bizottság felhasznált.

Sinka László főtitkártól megtudtuk, hogy az MKSZ tisztességesen elvégzi a minisztériumtól kapott feladatát, nem becsüli le, de túldimenzionálni sem kívánja az ügyet.

Jó lenne elmondani a zárszót, de egyelőre csak ennyit közölhetünk: a szövetség már elküldte a jelentkezéseket az európai kupákra, és a női BEK-be a bajnok Herz-FTC-t, valamint az ezüstérmes Győri Graboplast ETO KC-t nevezte, a Dunaferr SE a férfi BEK-ben és a női KEK-ben szerepelhet.

*

A Parlament ifjúsági és sportbizottsága kiemelkedően jónak ítélte az MKSZ 2004-ig szóló sportágfejlesztési koncepcióját, amelyet kedden dr. Benedek András elnök és Sinka László főtitkár terjesztett a testület elé. A sportág vezetői örömmel hallották, hogy a kézilabda-szövetség munkáját példaértékűnek tartja a bizottság, amely ezt a játékot továbbra is a kiemelkedően támogatottak közé sorolja.

(simon)