frozendaiquiri Creative Commons License 2024.05.20 -1 0 4643

Csak és kizárólag pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni.

Mauritius egy csoda, leginkább a vallási béke, ahogy élnek egymás mellett a különböző vallást gyakorló emberek ami megfogott. Egymás mellett a muszlimok mecsetje, 50 méterrel arrébb a hindu szentély, két sarokkal lejjebb pedig a katolikus templom. Minden aprócska és nagyobbacska katolikus templom neve Notre Dame-al kezdődik. 

A népek kedvesek, barátságosak, mosolygósak. Faluhelyen, az óceánparton integetnek, leállítanak és udvariasan kérdezgetnek a helyiek, honnan jöttél, meddig maradsz, hogy tetszik a hazájuk. 

A rendőr már-már átölelve, vigyorogva magyarázza el merre is az ami felől érdeklődöm nála. 

A szállodai báros az utcán, bent a faluban integetve rám dudál(bukósisakban, fogalmam sincs ki az), aztán másnap az elkészített gin-tonik közben vigyorogva mondja, hogy emlékszem, Ő dudált tegnap. :))

A szállodák, resortok csúcs szuperek, az óceán egy álom, az 5 sziget túra remek, az éttermek kiválóak. 

Nincs tele oroszokkal és egyéb viselkedési normákat nélkülöző szláv népekkel. Sok francia, pár dél-afrikai, kevés brit, német, lengyel és nagyon-nagyon kevés hazánkbeli. Konkrétan sem a repülőn, sem a szigeten nem hallottunk magyar hangot, leszámítva az utolsó két napot, amikor is egy idősebb és egy fiatalabb párba is belefutottunk.

Nagyon jó a közbiztonság, a szállodák több helyről bevédve, a rendőri jelenlét tapintható mindenhol, a fővárosban nincs olyan ötven méter sugarú kör amelyben ne lenne legalább egy a rend őrei közül. 

Az utak nagy része felújítva vagy újonnan építve, a közlekedési morál sokkal jobb mint például nálunk. 

Aktív nyaraláson vagyunk túl, mind a 12 napra béreltünk autót, 2 nap kivételével jöttünk-mentünk és szebbnél-szebb helyeket kerestünk fel.

Ami betervezve volt , de kimaradt az a  delfinekkel úszás a Crystal Rock-kal és a kagylószigeti piknikkel. 

Egyszerűen képtelenek lettünk volna 1/2 5-kor kelni, autózni és hajnalban már az óceán vizébe merítkezni.

 

Ami összejött: 5 sziget túra motorcsónakkal, Botanikus Kert, Euréka House a 4 vízeséssel, Chateau de Labourdonnais, La Vanille krokodilpark, Chamarel Waterfall és a 7 színű föld, La Morne hegy és a Beach, Pereybere- Cap Malheureux túra az óceánparton, Grand Bassin Temple, Bois Cheri teagyár és múzeumlátogatás, Gris-Gris Beach és a mellette levő Roche Qui Pleure kilátóterasz, Gorges Viewpoint a majmokkal, Blue Bay Beach és természetesen a főváros, Port Louise a Citadellával, a Katedrálissal, a Caudan Waterfronttal és a piaccal. 

Az időjárás kegyes volt hozzánk, alig-alig esett, szél mérsékelten fújt, az égbolt pedig felhős-napos volt végig. Hőmérséklet minimum hajnalban 23, a napközbeni maximum 29 fok. Egyszer sem fáztunk és szinte sosem izzadtunk meg. 

Mark Twain 130 éve járt a szigeten és akkor mondta, hogy Isten a mennyországot valószínűleg Mauritiusról mintázta meg..... nem akarok vele erről vitatkozni, szerintem valahol igaza van, bár erős a gyanúm, hogy Seychelles-en nem járt az amerikai író. 

 

 

Negatívumok: alig-alig található. 

Elszomorító a kutyák helyzete, rengeteg kóbor/kivert állat, lődörögnek az utak mentén. 

Kisebb településeken a járda hiánya, ez afrikai sajátosság, de nehéz megszokni, hogy állandóan figyelni kell a forgalmat. 

A reptéren majd háromnegyed órát álltunk sorba az útlevél ellenőrzésnél, pedig elküldött regisztrációnk is volt(semmi értelme), csak azért mert a felállított 15 bódéból 4 volt nyitva és a benne ülök sem igen kapkodtak.

Közterületeken a világítás. Van, de vagy apró halogén izzó világít, ha lehet annak nevezni, vagy kiégett vagy nincs benne izzó. Magyarul tök sötét van még a jó menő Grand Baie-ben is délután 6-7 óra után.