tibra Creative Commons License 2024.05.19 0 0 73072

Törölt nick  2020.02.05    -2 2 63209

Lázár-féle magyarázat, miért lett három alpolgármestere Szolnoknak!

 

Az elmúlt napokban sok hozzászólást és nyilatkozatot olvastam annak kapcsán, hogy miért lett végül három alpolgármestere a városnak.

Hajmeresztőbbnél-hajmeresztőbb elméletek és elgondolások láttak napvilágot, de egyik sem fedte a valóságot. Ahhoz, hogy mindenki megértse, miért - és legfőképpen kinek a hatalomvágya miatt - alakult végül így a helyzet, fel kell tárjak néhány háttérben zajlott eseményt.

 

Kezdjük talán onnan, hogy tavaly október 13-án komoly vereséget szenvedett a Fidesz Szolnokon.

A 12 egyéni körzetből mindössze hármat tudtak megnyerni, a többiben tarolt a Szolnoki Többség (SZT). Szalay Ferenc 250 szavazat különbséggel lett csak polgármester és figyelembe véve a szokásos tömeges szavazószállításokat, bátran lehet azt állítani, hogy erkölcsi értelemben valójában elveszítette a választást.

 

Az önkormányzati törvény rendelkezései szerint egy megyei jogú városban minimum egy alpolgármestert kell választani, akinek a képviselők közül kell kikerülnie.

Személyét a polgármester jelöli, de a képviselőtestület szavazza meg.

Októberben tehát a szolnokiak markáns többsége arra szavazott, hogy ne a Fidesz-Kdnp irányítsa tovább a várost.

 

Ennek megfelelően a Szolnoki Többség arra az álláspontra helyezkedett, hogy egy alpolgármesterre van szükség, akit a választók akaratának megfelelően a SZT adjon.

Szalay Ferenc azonban képtelen volt tudomásul venni a választási vereséget és az első egyeztetésen diktátummal lépett a SZT küldöttsége elé: ő mindenképpen akar egy "saját" általános helyettes alpolgármestert, egyet pedig jelölhet a SZT, ám az nem lehet Radócz Zoltán.

Fontos azt is tudni, hogy a Szolnoki Többség képviselőcsoportjából lényegében senki nem vágyott arra, hogy alpolgármester legyen.

 

Ki szeretné ugyanis ellenzékiként, hogy Szalay Ferenc legyen a "főnöke"?

Mivel azonban a törvény a polgármesterhez rendeli a jelölés jogát, így a SZT kénytelen volt elfogadni a diktátumot és belenyugodni abba, hogy mindenképpen lesz kormánypárti alpolgármester.

Csakhogy ebben a helyzetben a polgármester és "saját" alpolgármestere személyében már két városvezetője is lett volna a Fidesznek, míg a Szolnoki Többségnek csak egy.

 

A választási eredményekre való tekintettel azonban ez egy vállalhatatlan helyzetnek tűnt, így annak érdekében, hogy legalább 2-2 legyen a felállás, a SZT kénytelen volt két alpolgármestert is jelölni.

 

Hetekig tartó egyeztetések után végül december közepére kötélnek állt Miskolczi László és Györfi Mihály, és elfogadva a Többséget alkotó frakciók felkérését, elvállalták az alpolgármester-jelöltséget.

 

 

Így lett a soron következő közgyűlésen, január végén három alpolgármestere a városnak.

Fontos kiemelni tehát, hogy a Szolnoki Többség megelégedett volna egy alpolgármesterrel is, azonban Szalay Ferenc csillapíthatatlan hatalomvágya és a jogszabályban biztosított jelölési joga zsarolás-szerű gyakorlása miatt végül ez a megoldás született.

 

Szalay konoksága az elkövetkező öt évben 120 millió forintjába kerül a városnak. Mert nekik Szolnok az első...