Carnuntum Creative Commons License 2024.05.18 -3 0 259482

Ez légből kapott.

 

Az egyesülés előtt nem szívódhattak fel.

 

Hát a volgai átkelésnél éppen szeparálódás volt, lásd DAI és régészet. A MH-i/"Perzsia vidéki" magyarok bizony felszívódtak. Meg az ujelgi környékiek is.

 

------------------------

 

Dehogy légből kapott.

 

Tedd össze az infókat.

 

 

ÚESz: tolmács: 1 Jövevényszó egy török nyelvből. Vö. még besenyő Βοροταλμάτ ’‹a hatodik besenyő törzs neve›’. 

 

A magyar nyelv értelmező szótára: tolmács főnév -ot, -a1. Az a személy, aki foglalkozásszerűen v. alkalmi megbízása alapján különböző nyelvű személyek között az elhangzott beszéd azonnali lefordításával az érintkezést lehetővé teszi. 

 

Valószínűleg a besenyő nép talmács törzsének töredékeivel azonosíthatók és elképzelhető, hogy Tonuzoba vezérrel együtt jöttek Magyarországra 955 után. (Taksony fejedelem Tonuzoba lányát vette feleségül.) A 950-es években – ahogy később a Magyarországon is felbukkanó kölpények is – a Bizánci Birodalom seregében is részt vettek töredékeik (tulmátzoi néven említik őket).

 

--

 

Számomra egyértelműen a 6. besenyő törzs azért tudott sok nyelven közvetíteni, mert SOK NYELVŰ NÉPTÖREDÉKBŐLBŐL ÁLLT, nem pedig azért mert a nyelvtanulás volt a fő profiljuk.

 

 

Elég ránézni a gyorsan terjeszkedő "birodalmukra" nyilván, volt egy olyan részük, amelyekbe betömörütek az csatlakozott népek + a valahonnan felszedett őslakosok.

 

Kicsit gondolkozzunk már!!!!

 

 

 

 

 

Előzmény: B. Hernát (259478)