csíkos-háTTú Creative Commons License 2024.05.18 0 4 73043

Én viszont pénzkidobásnak éreztem/érzem.

Szerintem a város televíziójának gyakorlatilag nulla politikai befolyása van, tekintve a nézettségét, elérhetőségét. (Habár pár éve már nem helyi, hanem regionális szolgáltató.)

Politikailag mennyire kényes?

Ez attól függ, hogy miként tekintünk egy ilyen műsorszolgáltatóra?

 

 Ha politikai/hatalmi szócsőnek nézzük, akkor valóban kényes, hogy milyen műsorokat gyárt, és ad le. Egy egyoldalúan többségben lévő testületi tulajdonos esetében ez könnyedén vezethet ahhoz, hogy sima propaganda eszközként kezeljék.

2019 után, meg a kampány alatt is rengetegen fújtak a Szolnok TV-re, hogy Szalay Ferenc rengeteget szerepel benne, ott van minden avatáson, meg ugye volt a 20 perces "Döntés után" című műsor is, ami a közgyűlések után ment le.

Ezzel csak két bajom van:

1: Az akkori ellenzéket géppuskával tartották távol egy városi avatási eseménytől? Például a Szapáry utcai óvoda átadásától? Az ilyen avatási/átadási események nem a várost gyarapítják? Abba az óvodába csak fideszes gyerekek járhatnak?

Miért nem voltak jelen? Miért nem álltak oda Szalay mellé, hogy lássa őket is a kamera? Őket nem a vársoban élők választották meg?

Az olyan feltételezéseket most hagyjuk, hogy kivágták volna úgyis őket a tudósításból! Ismerem az ott dolgozókat, nem ilyenek.

2: A "Döntés után" című műsor nem egyedül volt! Sokan ezt úgy gúnyolták, hogy "Szalay jutalom húsz perce". Hát ezt a hozzáállást nem kommentálnám inkább. Ugyanis ez a műsor egy műsorfolyam záró része volt mindig. Próbált a tv csinálni valamit, ami szerintem megfelelt a közszolgálatiságnak.

- Első része volt ennek a műsor együttesnek a "Döntés előtt". Itt, az aktuális közgyűlési ülés előtt egy nappal a frakciók képviselői ismertették a nézőkkel a közgyűlés napirendjét, az előterjesztésekhez/napirendi pontokhoz vezető utat.

- A második része volt az élő közvetítés a közgyűlésről.

- A harmadik pedig a "Döntés után", ahol Szalay magyarázta el, hogy ezek a döntések mit jelentenek majd a város életében. Ezt ki tegye meg, ha nem a város polgármestere???

Arról nem a tv tehet, hogy a választók hogyan szavaztak, és ebből milyen összetételű közgyűlés állt össze, és ki lett a polgármester... Be kellett volna csapni Szalay orra előtt az ajtót?

 

De! Szerintem egy városi tv, tetszik nem tetszik, ma inkább csak presztizs jelentőségű vállalkozás. Soha, sehol sem lesz nyereséges, az adott város fogja eltartani, amíg tudja. És nem az a feladata, hogy pártpolitikai kérdésekben rombolja a nézettségét, az meg pláne nem, hogy országos szinten is "küzdjön" bármelyik oldalon is. A város ügyes-bajos dolgaival kellene foglalkoznia, meg szórakoztatással, elsősorban helyi témákkal. A Szolnok TV esetében meg regionális szinten kellene ezt tennie.

Most azt gondolod, hogy pont ez a havi 100.000Ft-os testület a tv feje felett garantálná azt, amit leírtam?

Elvileg iden, ha ezek az emberek rendelkeznek némi intelligenciával, nem szűklátókörűek, és a pillanatnyi politikai érdekükön felül tudnának emelkedni. És az sem baj, ha volt/lett volna már valaha dolguk bármilyen médiával, akár online, akár nyomtatott sajtó, akár rádió, akár tv. Ezt a lécet sajnos nem igazán sikerült megugrani abban a testületben senkinek. Leverni, viszont igen...

 

Ezért érzem én ezt szimpla pénzkidobásnak, akármennyire kevés is ez az összeg. Az már csak hab a tortán, hogy miután kiderült, hogy teljesen alkalmatlan a bagázs, miért nem állították fel őket azonnal? Azt a havi százezret meg rá lehetett volna pluszban költeni a technika karbantartására. Tutti, hogy előrébb lenne vele a tv!

Előzmény: SZ Lázár Z (73039)