Conan ah borbai Creative Commons License 2024.05.18 -4 1 234407

Amit leírtál az tulajdonképpen igaz minden világnézetre. Van egy mindenki által megtapasztalható objektív jelenség és van egy állítás és "az objektív bizonyítékot egy logikai kapcsolattal kell hozzákötni a verbális állításhoz".

 

Ennek a logikai kapcsolatnak a természete azonban különböző lehet világnézetenként. Az anyagközpontú világnézeteknél csupán az ismert fizikai törvények keretein belül lehet keresni a logikai kapcsolatot, mivel csak az áll rendelkezésre azokban a világnézetekben.

 

A nem materialista világnézeteknél azonban jelen van még egy játékos, akit szintén össze lehet kötni logikailag bármilyen objektív tárggyal, jelenséggel. Mégpedig azért, mert az a valami szerves része annak a világnézetnek.

 

Az egyszerűség kedvéért vegyük a "csoda" kategóriát. A csoda olyan jelenség, amire nincs az anyag alapú nézetekben magyarázat, bizonyíték vagy csak elmélet van, ami illik a világnézet szabályai közé.

 

A nem materialista nézeteknél a logikai kapcsolat az a valami, ami létrehozta a világot, amitől minden kitelik. Még a processz is megvan rá, hogyan kell aktívan igénybe venni annak a valaminek a képességeit. Persze ez kívülről nézve úgy néz ki, mintha nem lenne konzisztens annak a valaminek a teljesítménye és nem mindig működik a processz. Erre viszont a "bennfenteseknek" megvan a magyarázat: az aktuális folyamat, amihez kellett volna egy kis segítség egy másik, nagyobb folyamat része, amibe nem illik a segítség.

 

Így a nem materialista alapú nézeteknek is van (saját) logikai rendszere, amire építhetik állításaik bizonyítását.

 

Egy apró különbség van a kétfajta világnézet között. A kiindulás. Egyikben létezik valami nagyobb és intelligens entitás, ami felül van az anyag és a fizikai szabályok rendszerén, a másikban pedig nem. Ennek az apró különbségnek a léte pedig hit alapú. Mindkét világnézeti csoportban.

 

Emiatt a különbség miatt nem mindig tudják elfogadni egymás logikai kapcsolatait (jelenség és állítás között) a különböző világnézetek képviselői.

 

A fenti rész nem arról szól, hogy melyik nézetnek van igaza saját kiindulásával kapcsolatban, mert azt senki sem tudja, hanem arról, hogy hogyan működnek, ami a bizonyítékot illeti.

 

 

 

 

Előzmény: Elminster Aumar (234406)