Platon Creative Commons License 2024.05.17 -2 1 42891

Akkor azt nem értem, hogy az Orosz olajfinomítókat, hadihajókat (A "Moszkva" inaktív radarokkal, szinte "alapjáraton" kapta be a találatokat)  nem védi légvédelem? 

 

Egyszerű tévhit, és irreális elvárás hogy majd a légvédelem mindent leszed. Pláne cirkáló rakéták esetében. A drónok meg mindenhol a világon nagy probléma jelenleg. De ez már változik.

 

A Moszkvával konkrétan nem lehet tudni mi történt azon túl hogy jókora tűz volt rajta. A videon képeken ennyi látszik és nem több. 

 

Az Ukránok azt mondják ők voltak, a kézi vezérelt nyugati háborús PR meg ezt szajkózza rogyásig - másrészt azóta se és előtte se volt a Neptun rakétának bármilyen sikere, ha egyáltalán létezik az a rakéta. Ettől még lehetett rakéta.

Másrészt ugyanúgy lehetett tűz is, vagy akna is. Szóval nem lehet tudni jelenleg. Persze lehet hinni háborús propagandában csak az nem olyan okos dolog.

 

Ami az olaj létesítmények elleni támadásokat illati azokat vagy nagyon kicsi drónokkal csinálják amik a nagy lérak rendszerek tervezési paraméterei alatt vannak. Simán lehet hogy a DSP kiszűri őket még mielőtt célpontkánt azonosítva lennének pl.  Ráadásul ezeket a drónokat legtöbbször nem is Ukrajnából indítják hanem beszivárgott SzBU ügynökök irányítják látótávolságból. Sokszor ők készítik a felvételeket is a becsapódásról, mert ezeknek a támadásoknak a fő értéke a propaganda, érezhető kárt nem okoznak az orosz gazdaságnak, viszont mikor az átlag ukrán gyárban gyertya mellett kártyázik a munkás mert nincs áram, akkor jól eladható hogy de az oroszok is megkapták. 

 

Vagy pedig átalakított civil kisrepülőkkel. Itt pedig A civil légiforgalomban elrejtőzés a probléma.

 

Az S-400 egészen nyilvánvalóan sokkal magasabb harcértékű berendezés a Patriotnál, ami rakéták ellen mindenhol a világon leszerepelt. Ukrajnában persze mindent lelő, még azt is ami ott sincs, de ez ugye csak propaganda. Ahol független ellenőrzésnek csak a nyoma is megvolt ott a Patriot mindenhol durván kudarcot vallott. Az S-400 és a kapcsolódó integrált légvédelem ellenben egészen magas hatásfokkal dolgozik még az olyan magas harcértékű, nehéz célt jelentő célok ellen is mint a storm shadow/SCALP. Az eddig átadott 2-300 ilyen rakétából alig 1-2 tucat találatról lehet tudni, ami Pk=0,8-0,9 tartomány ami nagyon nagyon jó eredménynek mondható.

 

Egy jó kis összefoglaló még a háborús propaganda és cenzúra előtti időkből.

 

https://foreignpolicy.com/2018/03/28/patriot-missiles-are-made-in-america-and-fail-everywhere/

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Fődarab (42889)