csíkos-háTTú Creative Commons License 2024.05.14 0 0 110744

Részben ízlés, részben használat kérdése.

Az évi 20-25ezer megtett km az a dízel vs benzin esetében épp határeset.

Viszont a 2.0TSI-t én nem hasonlítanám az alap (140LE) 2.0CR TDI-hez.

Egyrészt több LE van a TSI-ben, másrészt másra készültek. (Most nem az RS kivitelekről beszélek.)

 

Menni, azt mind a kettővel lehet. A dízel viszont biztos, hogy kevesebbet fogyaszt, így az üzemanyag költsége kevesebb lesz hosszútávon. Ez igazán a városban lesz észrevehető. A benzines motoroknál a városi fogyasztás, és az országúti között nagyobb az eltérés.

 

Kérdés, hogy milyen szervizköltségekbe lehet beleszaladni a dízellel, és milyenbe a benzinessel? Valóban kevesebb egy benzines szervize? És ez összesen mennyire kompenzálja a magasabb üzemanyag költséget?

 

Egy TSI motor viszont az nem igazán a régi, szívó benzines, faék egyszerű motor, így a szervizköltségek itt is lehetnek ám magasak!

 

Szóval, egy jól dokumentált használt esetében végső soron szerintem ízlés dolga. A benzines lehet, hogy agilisabb, vagy annak tűnik. A dízel meg inkább a hosszútávú, megnyugtató utazás. Ezt én innen nem tudom eldönteni, hogy Neked mi lehet a jó?

 

Én 17 évig dízeleztem, és benzinesbe ültem át. Egy I-es 110LE-s TDI-t cseréltem le egy III-as 1,2TSI-re, 105LE-vel. Igazából nem sok különbség van a két kocsi között. (Van, persze!) Menetteljesítményben, üzemanyag fogyasztásban majdnem ugyanaz a kettő. Nyilván a 2000-s Octaviánál a 2014-es egy jóval modernebb autó. Ennek ellenére azt érzem, hogy mind a kettőt nekem tervezték, mert ugyan szoktam szedni a lábam, ha kell, de inkább a kényelmes, nyugodt utazást szeretem. Kivéve a 2-es utat Váctól észak felé, mert ismerem, mint a tenyeremet. Még 120L-lel tanultam meg vezetni rajta, és nem sokan szoktak megelőzni Rétságig, pedig nem igazán lépem túl a sebességkorlátozásokat.:-) 

 

Ha nekem kellene döntenem a helyedben? Nem tudom, talán én a dízelt választanám. De igazából az állapottól függ, ha használt kocsiról van szó.

Előzmény: -carcass- (110743)