old#UTE Creative Commons License 2024.05.11 -1 10 220702

Szerintem lehet felülmúlni a Dózsa korszakot, de minimum egyenlőség jelet tenni az első profi UTE-Újpest és a kommunista Dózsa korszak közé. Nagyjából negyed óra alatt megnéztem itt:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_labdarúgó-bajnokság_(első_osztály)

 

Az Újpest a profi bajnokságok kezdetétől a kommunista hatalomátvételig (22 bajnokság) 8 szoros bajnok, +10 szeres érmes. Az 19/22. A kommunista hatalomátvételtől ( nagyjából Dózsa korszak kezdete) a következő 22 bajnokságban (ha már ez elő 22 bajnokság kellett legyen a politika miatt) 1 szeres bajnok + 10 szeres érmes. (A komcsik által állítólag elnyomott majmok közben 5 szörös bajnokok, míg mi 1 szeresek. Nyilván 22 szeresnek kellett volna lenniük, ha nem nyomjál el őket annyira.) Az 11/22. Az ezt követő 22 évben, ami már egy picit átlóg a kommunizmus utáni időszakba is, de a profi időszak az 22 év volt meg kell tartani az időintervallumot a korrekt összehasonlítás miatt, 10 szeres bajnokok voltunk, és 5 szörös érmesek. Az 16/22.

 

 

Mindkét Dózsa korszaknál jobb a profi korszakbeli, kommunisták előtti statisztikánk. A megnyert első bajnokok tornájáról és az öt világbajnoki ezüstérmesünkről 1938-ból nem is beszélve. Van jobb szerintem mint a Dózsa korszak. Nem kell mindenkinek egyetérteni, de azt minimum elmondhatjuk, hogy messze nem csak a kommunisták után lettünk csapat mint a Honvéd például, vagy a Vasas, sőt. Épp az első, legvadabb kommunista időszakban mi lettünk elnyomva igazán. Az kommunisták előtt, a profi időszakban szárnyaló csapatunk csak egy bajnoki címet szerzett, a kommunista hatalomátvétel utáni 22 évben. Lehet, hogy egy-egy szám téves, de nem vagyok hajlandó többet foglalkozni vele, újraszámolni. A tendencia így is jól látható.

 

Nem vitairatnak szántam, leírtam amit kiolvastam a statisztikából.

Előzmény: sutcliffe (220553)