Schenouda Creative Commons License 2024.05.09 0 0 20325

Volt már itt szó a csillagképek régiségéről. Hiszen az ember az kőkorban, mikor még nem volt közvilágítás, gyakran vizslathatta az egét, s konstatálhatta, hogy a kép változik. Innen még hosszú az út a "csillagászatig".

A Plejádok kapcsán már írtam erről:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118571069&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157310102&t=9000303

Viszont ma a legrégibb sziklafreskó egy vaddisznót ábrázol Indonéziából, amit 45 ezer évesnek saccolnak. Így annyira nem érdemes, valamiféle szuperintellines emberekről beszélni 200-250 ezer évvel ezelőttről. Göbekli Tepe 11-12 ezer éves maradványai nagyszerűek a későbbi (!) megalitikus dolmen-rakókéhoz képest, de ők is amolyan előszele az első civilizációknak. Egy fejlett civilizáció alapvető ismérve az írás és a használható matematika (ahogy ma is). Ettől ők messze álltak.

Úgy látszik a csillagok nézése, a kőtömbök cipelése, a hajózás, a művészeti érzék mind sokkal korábbiak, mint az írás és a matematika.

Egyébként a nyugat-európai őskori barlangképek közt felbukkanó altamirai bölényt (38 ezer éves), Mas d'Azil-i vadul nyerítő lónak faragványát (13 ezer éves) viszonylag tökéletesebbnek tartom a Göbekli Tepe kőfaragványaitól (művészi tökéletességben):

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Altamira%2C_bison.jpg

https://donsmaps.com/images17/horsemasdazil.jpg

De itt van ez a jégkori nyilazó vadász vagy egy oroszlán fej, amitől ma se nagyon rajzolnánk tökéletesebbet (főleg a barlangi körülmények közt):

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=246nyilaz_.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=611oroszl_n.jpg

Szóval a jégkori vadász szerintem ugyanolyan intelligens lehetett akár egy mai ember, csak a háttértudás mértéke az ami hiányzott alóla, az a tudás, ami az elkövetkező 10-15 ezer év során fog felgyűlni. Elég ha arra gondolunk, milyen egyszerű dolog a kerék, de egyszerűen ennyi intelligenciával még se jöttek rá évezredekig... (sőt, Ó-Amerikának mi mutattuk meg, pedig ár írtak, csillagászkodtak és piramisokat emeltek).

Előzmény: őszszakál (20313)