Elminster Aumar Creative Commons License 2024.05.09 -1 1 10590

"Talán Darwin emlegetése csalt ide? :P :))"

 

Nem.

Hanem a félműveltségből eredő butaságok. Ez az én keresztem, hogy nem bírom megállni az ismeretterjesztést, ha valahol valami ordenáré hülyeséget olvasok.

 

 

"Úgy gondolod, hogy a baktériumok kedvelik a száraz környezetet? Alaptáplálékuk a terméketlen föld?"

 

Nincs olyan száraz környezet, ahol a bacik el ne tudnának vegetálni.

És egyes bacik tápláléka konkrétan a "terméketlen föld", ugyanis kemotrófok, azaz kémiai vegyületek bontásából és kombinálásából szerzik a tápanyagaikat és az energiát.

 

 

"Rendben van, de honnan került elő a növény és ha elő is került, hogyan élte túl a terméketlen területet, ha már ugye oda fútta a szél?"

 

Figyeld, nem-túl-okos barátom!

A növények év-százmilliók óta éltek a tengerekben algák, és ezekből részlegesen szerveződött moszat és hínár formában. Aztán ahogy a légkörben megnövekedett az oxigénszint, és emiatt az UV sugárzás hatására ózon jött létre, ami viszont elnyelte a perzselő UV-t, azok az iszapos árapály területek is élhetővé váltak, ahonnan időről-időre levonult a víz. A "talajt" a szervesanyagban gazdag tengeri-folyóvizi iszap adta, amin a növények elkezdtek olyan életmódot folytatni, hogy akkor is kitartottak, ha éppen pár órára vagy napra elvonult a víz és a szárazon maradtak. Elkezdtek például szilárdító vázakat, szárakat növeszteni, olyasmiket, amire a tengeri moszat ősöknek nem volt szükségük. Kialakultak az  ősharasztok, mint a legősibb szárazföldi növények. A víz közelsége még mindig extrém fontos volt, de azért fokozatosan az új növény-változatoknak sikerült a vízparttól egyre távolabbi területeken is megélniük. Hiszen amelyik növény ilyen peremterületre esett, az vagy túlélte a kihívásokat és tovább szaporodott, vagy elpusztult, és trágyázta az amúgy még szűz talajt, hogy szaporodhassanak benne a bacik és a gombák.

És így lépésről-lépésre hódították meg a növények a szárazföldeket több tízmillió év alatt. És bizony ez idő alatt kijöttek az állatok is a szárazföldre. Mondhatni, majdnem egyszerre. Legalábbis geológiai időskálán.

 

 

"Ez nem a mese topic. :P"

 

Olvasgassad a wikipédia Szilur, Ordovícium és Devon szócikkeit!

A mesét egyébként a "kurkásszuk egymás kis lelkét verbálisan" bibliamagyarázós és ima-topikokban találod.

Előzmény: pecáska (10589)