Igazság80 Creative Commons License 2024.05.09 0 0 2719

Pedig ez a szó is világszerte ott van a nyelvekben.  Nem biztos hogy pont a "sor"-nál  fogjuk megtalálni,  hanem mondjuk egy másik szónál ami valahogyan kapcsolódik a sorokhoz/soroláshoz,  teszem azt lehet ez a "rendez"  vagy bármiféle rokon értelmű dolognál.  

 

De legalább már kapisgálják hogy a SZER  lehet hogy valahogy közösíthető a SOR dologgal.))   Persze nem hasadt meg itt semmi sem, csak a  SZER/SZOR/SZÖR/   sokszorozást kifejező gyökszavunk  nem csak SZ_R mássalhangzóvázon működik,  hanem S_R  vázon is  gyakran ugyanez a történet.   Mivel ezen gyökünkön rengeteg szó van, így több hangalak jöhet létre.   

 

Mert azt mondjuk hogy SZOR(o)ZAT  és SOROZAT  ,  gyakorlatilag a mögöttes értelem pont ugyanaz, de így két szavunk van amit különböző szövegkörnyezetben használhatunk. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Néhány  SOROS  szó más nyelvekben még :

 

Még Afrikában is jelen,   kinyarvanda  "besorolás" :  gushyra mu BYICIRO .   Igekötő is ott sasol.

 

A szomáli nyelvben :   "besorol" :  kala SARRA       Japánban a "besorolás"  BUNRUI  SURU   amit már "suru"  nélkül is használnak.  De a japán SOR egyik szava :  SHIRI-ZU      Nincs messze a SOROZ szavunktól.

 

Bengáli  SOROZAT az SIRIYA  ,  török  SIRA ugye SOR  ,    üzbég nyelvben is van SARALANGEN ami "rendezve" azaz  SOROL  van a szóban.   A "SAF"  az inkább SÁV  szerintem, mert csíkra/vonalra is mondják.  De van nekik még  SERIYA is. 

 

És még egy török kifejezés :   A most "te következel"   és a "te jössz"  kifejezésekre  "senin SIRAN"  amit mondanak, azaz  játéknál akárminél épp ő van SORON  most.   Ezt is már ragozta a magyar nyelv.  Csak ennél a kifejezésnél használják ebben a formában.

 

Az angol is átírta ezt másképp is, nem csak a tegnap írt módon :    SORT szavuk például ami  vagy 100 féle dolog is takar egyszerre, de magát a magyar SOR-T szót is,  sorozatot is  jelent...

 

 

 

 

 

 

Előzmény: merigazoi (2714)