őszszakál Creative Commons License 2024.05.08 0 1 20314

Ha valóban volt egy bolygót beborító óceán a Vénuszon, akkor az élet akár ott keletkezhetett először a Naprendszerben. Még az is lehet, hogy a Föld és a Mars is közrejátszott benne, a pánspermia utazgatásaival. Ennek a gyors vízvesztési folyamatnak, lehetett egy kozmikus karambol a kiváltó oka azzal, hogy a becsapódástól rengeteg víz került a légkörbe, és heves vulkáni tevékenységet indított be.

 

„A Vénuszon mindez a következőképp játszódott le: a planétának a Naphoz való közelsége miatt megnőtt a légköri vízgőz szintje, amelyet a napfény aztán oxigénre és hidrogénre hasított. A hidrogén pedig tehát az űrbe távozott (mint a mostani tanulmányból kiderül: például tehát a HCO+ molekula hatására), vagyis a bolygó víz körforgása nem tudott stabilizálódni, és a Vénusz légköre, amely feldúsult szén-dioxiddal, intenzíven megtartja a hőt, ami hozzájárul a borzalmasan forró felszíni hőmérséklethez.”

 

Amennyiben a kozmikus karambol következtében a Vénusz egy kicsivel is közelebbi pályára került a Naphoz, az beindíthatta a vízkörforgás egyensúlyának elvesztését, a vulkáni tevékenységtől pedig, a légkörének szén-dioxiddal való feldúsulását. Ez csak a laikus elképzelésem.

https://www.origo.hu/tudomany/2024/05/kilencedik-bolygo-uj-egitest-naprendszer#google_vignette

A hosszan elnyúló ellipszispályán keringő űrvándor, a kilencedik bolygó is lehetett a belső kőzetbolygók pályamódosítója?;-)

Előzmény: Hoaxvadász (20311)