Wic Creative Commons License 2024.05.07 -9 1 89239

434-1:

Három évre büntetendő az a tény, hogy aki olyan bűncselekményről tud, amelynek hatása még megelőzhető vagy korlátozható, vagy amelynek elkövetői valószínűleg újabb, megelőzhető bűncselekményt követnek el, nem tájékoztatják az igazságügyi vagy közigazgatási hatóságokat. szabadságvesztés és 45 000 euró pénzbüntetés.

A kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények kivételével az alábbi rendelkezések nem érvényesek:

1° A bűncselekmény elkövetőjének vagy bűntársának közvetlen hozzátartozói és házastársai, valamint testvérei és házastársaik;

2° A bűncselekmény elkövetőjének vagy társtársának házastársa, vagy az a személy, akiről ismert, hogy vele házassági viszonyban él.

 

A 226-13. cikkben meghatározott feltételek szerint a titoktartásra kötelezett személyek szintén mentesülnek az első bekezdés rendelkezései alól .

A kiemelt szövegrész az 1. és 2. pontra vonatkozik. Tehát kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén a rokoni szál nem mentesít a tanúvallomás alól.

Az utolsó mondat pedig a teljes első bekezdésre vonatkozik. A titoktartásra kötelezett személy nem köteles megszegni a titoktartást, még kiskorú esetében sem. Ha köteles lenne, akkor az a 3. pontként szerepelne, nem pedig elkülönítve.

Előzmény: Vevegyő (89236)