csíkos-háTTú Creative Commons License 2024.05.07 0 1 72934

Ez nehéz dió ám! Nem pont most kellene előhozakodniauk vele! Félreértések elkerülése végett: ezzel nem akarom védeni Új-Rákosi kormányát, és regnáló rendszerét!

Egyébként meg már megint egy olyan törvényt akarnak hozni, ami felesleges, mert kezelhető a jelenlegi jogszabályi keretek között is.

 

A kérdés ott húzódik, hogy:

- Hol ér véget az orvosi titoktartás, és hol kezdődik az állampolgári kötelesség?

- Hol ér véget az ügyvédi titok, és hol kezdődik az állampolgári kötelesség?

- Hol ér véget az újságírók esetében a hírforrás védelme, és hol kezdődik az állampolgári kötelesség?

- Hol ér véget a gyónási titok, és hol kezdődik az állampolgári kötelesség?

 

Nézzük az utóbbit, mert a gyónást (egészen pontosan a szent gyónást, mert ezt egyházjogilag így hívják) érinti a kérdés.

Valaki ennek keretében bevall a gyóntató széken egy köztörvényes bűncselekményt egy papnak. Itt két dolog játszik:

1: Akinek ezt a bűnt bevallják, az egy testület tagja, vagyis érvényes rá az állampolgárokra is érvényes törvény, ÉS a saját szervezetének a törvénye IS. Ez pedig rendelkezik arról, hogy a gyónási titkot hogyan kell kezelnie. Ebből a szempoontból most tegyük azt a kérdést félre, hogy bolti lopásról van szó, vagy pedofíliáról, mert itt most ez nem releváns.

Kezdjük ott, hogy nem mindeki mehet be bevallani a bűneit a gyóntató székbe. Ergo nem is mindenkinek tudja ezt a szentséget kiszolgáltatnia az egyház erre hivatott személyének. Nagyon sok eset nem lehet, így szerintem most a nagy semmiről beszélgetünk, elvi lehetőségekről.

2: Mit tehet egy pap, ha ez mégis előfordul? Tegyük fel, hogy, aki meggyónta a bűnét, az (egyházjogilag nézve!) jogosan van ott. Először is, nem mindig lehet tudni, hogy ki a gyóntató pap! Másodszor, a gyónást végző személyt sem ismeri a pap feltétlenül, lehet egy vadidegen ember is számára, akit a hangjáról nem ismer fel. Ezt persze azt is felveti, hogy a gyónó személy egyáltalkán jogosult a gyónás szentségére? (Továbbra is az egyházjog alapján.) Tegyük fel, igen. Mit tehet a pap? Nyilván feloldozza, de ezzel nem az van, hogy mehet isten hírivel, "oszt jó van". A feloldozás nem jár csak úgy. Ha a papot nézzük, akkor szerintem ebben az esetben azt mondja, hogy a delikvens tegyen vallomást a világi hatóság előtt is, vagyis adja fel magát. Erre kényszeríteni nem tudja, csak rábeszélni. Viszont, mint egy testület tagja rá nem csak a világi törvények vonatkoznak, hanem az egyháziak is, márpedig a gyónási titok védelme egy eléggé kemény pont. Vagyis a pap nem mehet el a rendőrégre, és jelentheti fel a gyónó személyt (ha ismeri is egyáltalán).

 

Na hosszú votam, befejezem, meg itt most egy lufit borotválunk. Aki meggyónja a bűnét, és komolyan katolikus, akkor komolyan fogja venni a papi penitenciát. Ha nem, akkor nem nyer feloldozást.

 

Az tény, hogy fideszkémék ezzel a legrosszabb időpontban jöttek elő, és ez csak azt bizonyítja (a fentiek türében pláne!), hogy mennyire arrogánsak, dölyfösek, hogy mindent is megcsinálhatnak, és azt, hogy ennyire ostobák és/vagy gonoszok.

 

Sajnálom, hogy ide jutottunk. Hogy 1990 óta tettünk egy kört, és nem a '80-as évek végére jutottunk vissza, hanem inkább korábbra, több évtizeddel.

Előzmény: tibra (72925)