Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.05.04 -1 3 258607

Az Avar Kaganátus időszakáról beszélünk, mondjuk 568-tól.

 

Hol vannak ekkor a pannonok?

De főleg a szkíták??? :-DD

 

Dash (2019):

"Itt viszont elfelejted, hogy a szkíta kor úgy egy évezreddel a honfoglalás előtt véget ért a Kárpát-medencében és jöttek a szarmaták meg germánok leginkább. De már azok se igazán vannak sehol. A régészeti és antropológiai szakirodalomban igen részletesen olvashatod, hogy a szarmata továbbélés a kora avar korig mutatható ki. Kivétel mondjuk az üllő5 kerámiák de nem hiszem, hogy ez a téma elérte volna egyelőre azt a színvonalat, hogy azokat firtassuk.

 

Szóval persze, éltek ott szkíták is meg később magyarok is, sőt voltak gepidák, meg longobárdok meg pannonok meg jazigok és egykor talán még mamutok is, csak az időtengelyen kellene őket jól elhelyezned."

 

Aztán hol vannak a még inkább agyongyepált hunok??? :-D

("The Huns, reorganized under Dengizich, moved to the east, where they attacked the Eastern Roman Empire and were decisively defeated in 469. After that point, the Huns cease to exist in European history." Wiki: Battle of Nedao)

 

"no meg azt az etnikai mixet, amit menet közben szedtek össze a csatlakozó népekből"

 

A Rácz-cikk szerint látunk egy avar társaságot a Duna-Tisza-közén (elit?) és "kelet-európaikat" (J1a + J2b) a Tisza mellett. Ennyi. Szóval, hiába látványos ez felsorolás, de a valóságban csak annyi népet kell szétszálazni, amennyi a wikis szócikkben szerepel.

 

Továbbra sem tudsz mutatni olyan leletcsoportokat, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni a régészek:

 

"* se nem avar;

 * se nem szláv;

 * se nem gepida;

 * de még bolgár sem." (UvL)

 

Ui.:

Úgy tűnik, a szarmatákat nyugodtan el lehet felejteni (lásd Dash).

Előzmény: Carnuntum (258525)