Ormoz Creative Commons License 2024.05.02 0 0 57139

Szevasztok 

Én nem Pesten élek nem is laktam soha ott,de minden évben(már szinte havonta) járok fel, Salgótarjánból.Pesten születtem amúgy, és születésem után Salgótarjáni lettem.Nem mondom hogy pár szempont nem szólna Pest mellett, én szeretem Pestet alapjáraton, de fixen laknom nem szeretnék.A nagy nyüzsgés,tömeg zavar.Rége korántsem volt ekkora hömpölygő tömeg.

Korábban évente 5-6 szor jártunk fel Pestre, van ott is lakásunk, illetve már másik pár éve.2017 ig egy körgangos ház volt az ahová mentünk amikor Pestre mentünk.Apum hétközben ott volt, Pestre köti a munkája, Salgótarjánbs hétvégén jön haza.2017 Ben adta el a 100 éves körgangos házat, vett helyette kőbany Kispesten másikat, ezért most ha Pestre megyünk oda megyünk .

Apum 2011 ig az anyjával élt a körgangos házban, az anyja 82 évesen, 2011 nyarán halt meg.Hétvégén egyedül volt a ,,pesti nagymamám ,,a házban, és sajnos számtalanszor előfordult hogy elesett,hisz mozgásszervi gondok mint szinte mindenkit, megtalálták őt is.Vagy 10 évig ki se mozdult a lakasból vagy a gangra kiült levegözni.Erre talán szüksége lett volna bárkinek ott olyan magas volt a páratartalom hogy levegőt alig kaptunk.Altalában 1-2 éjszakat voltunk ott, napközben elmentünk programra Pesten.Este értünk vissza.Amig nagymamám élt(mamácinak neveztük) belakta a lakást sokmindent el volt égetve, karcolódva ott.

Egész lakás elég fura volt, belengte valami misztika.A fabútorok nyikorognak, nyekeregtek.Nagyanyám sokszor este korán aludt, mikor megjöttünk valahonnan, fel se volt mar. Így ilyen nyekergés nem volt kellemes neki sem.A tanyérok a falon,mintha templomban lettünk volna.Volt egy kép a falon( ez atkerült az új lakásba)ami egy vízesést abrázol,sötétben.Ez elgondolkodtat most is, ugyanabban a szobában Csontváry Kosztka Tivadar magyányos cédrus nevű alkotása, az ki nem maradhat a misztikából; egy hattyú a fába szorulva. Engem az is megihletett akkor.Bar nem érdekel a festés túlzottan.

egy másik, überkicsi szobában (szamitógép ott volt, +volt egy sarok a könyveknek, ezermilliárd papírnak) volt egy ugyancsak tök  fekete hatterű kép egy nőről csak az arca látszik ki.Ott aludtam egyszer abba a szobába, meg napközben is sokszor elbújtam ott.siman el lehetett bújni, egyébként is ott tengtem lengtem mikor ott voltunk abban a pesti lakásban.A gang se nyerte el a tetszésemet, attól féltem hogy leszakad.Az lássuk be necces lett volna . Lévén 100 éves ház, ez megeshet.( Van esély persze ne legyen ilyen!)Nagyanyám 10 évig gyakorlatilag lakása foglya volt, úgy éreztem hogy beszippantotta a lakás atmoszférája.Átvette a hangulatát.Ahogy én is átvettem ,mert nem beszélnék róla ha nem.Ha megyek Pestre benézek a házba.Amióta el lett adva nem voltam ott.A lakásba nem megyek be,de a gangot megnézem.

A kisszobára is kíváncsi lennék bár biztos nem tudták kibővíteni .a nagymamám aludt ott amíg élt.De egyszer én is  kipróbáltam nem volt rossz.

Necces volt az egész hely

Kicsit sajnálom hogy már nem mehetek vissza a lakásba, de a házba mindenképp megyek , ha legközelebb Pesten járok.

Csá.