Fferenc50 Creative Commons License 2024.04.29 0 0 37984

Szia!

Először az FKERES függvényről: 

A 4. paraméter szabályozza, hogy pontos egyezőséget keresünk vagy "közelítőt". 

A 0 vagy HAMIS pontos egyezőséget keres, az 1 vagy IGAZ közelítőt. Mit jelent a közelítő érték:

Ahhoz, hogy a közelítő keresés (avagy tartományban keresés) működjön, a keresőtábla keresési oszlopának emelkedő sorrendben kell lennie, pontos egyezés keresése esetén ez nem szükséges. Közelítő egyezés keresése esetén azt az értéket kapjuk vissza, amely még nem nagyobb a keresési táblában szereplő értéknél. Ezt ellenőrizhetjük úgy, hogy a harmadik paramétert 1-re -azaz magára a keresési oszlopra állítjuk.

Pl. van egy ilyen táblánk:

Az FKERES(56;B2:C7;2;1) képlet eredménye 3, mivel 56 nem nagyobb 75-nél, vagyis az 55 és 75 közötti tartományba esik, ezért az 55-höz tartozó értéket kapjuk vissza a C oszlopból. A B oszlopban az adott érdemjegyhez tartozó alsó pontérték határát kell megadni.

Ez így kiválóan működik, ha számokat kell keresnünk.

Esetedben viszont a keresést szövegben kell végrehajtani. Itt már előjönnek a szöveges keresés speciális szabályai:

1. A legfontosabb a csillag (*) ugynevezett helyettesítő/joker karakter. Mit jelent ez? A csillag helyettesíthet akárhány és akármilyen karaktert!!!

Pl. a.) *ház keresés a ház-ra végződő szavakat találja meg, legyen az áruház vagy nyilvánosház vagy beruház!

    b.) ház* keresés a ház-zal kezdődő szavakat találja meg, pl. házfal, háztető, házaló!

    c.) *ház* minden szót megtalál, ami tartalmazza a ház betűcsoportot, pl. beruházás, áruházi, átruházás!

Az FKERES pedig mindig a legelső találatot adja vissza.

Esetedben tehát a legelső olyan találatot, amely a szövegedben az első * előtti szöveggel kezdődik. Ez a "furcsa" viselkedés magyarázatának egyik része. TEHÁT A * helyett használj más karaktert (pl. x ) a méretek jelzésénél.

2. A probléma másik része a szövegek sorbarendezésének szabályából adódik. Amint a 4. paraméternél láttuk, a közelítő egyezéshez sorba kell rendezni a keresési táblát.

Mivel a méret tábla is szöveg, a benne levő számok szövegesnek minősülnek, ráadásul a rövidebb szöveg van előrébb:

Eredeti                                                                                            Sorba rendezett (már X-t használva)  

Pontos egyezésnél egyértelmű amit keresünk -> vagy van, vagy nincs.

Közelítő egyezésnél viszont amint látod, pl a Durvalemez|1250X2500X11 méretnél a Durvalemez|1250X2500X10-et fogja megtalálni és az ahhoz kapcsolódó értéket adja vissza.

Ha a fentieket figyelembe veszed, akkor nem lesz "furcsa" a függvény viselkedése. Így alkották meg, alkalmazkodni kell hozzá a használat során. (fene essen a redmondi logikába....)

Üdv.

 

Előzmény: maciti (37982)