RnD Creative Commons License 2024.04.29 -2 4 159

Magyarország U18 – Szlovákia U18: 23-20 (14-6)     április 6

 

 

Bede Fanni (Kacsó Noémi) [b1] – Kacsó Noémi (Bede Fanni) --Seres Liza (beálló) –Kriston Kíra –Fazekas Virág –Varga Dalma (j1)

 

Mi kezdtük a meccset. Hét méteren a védőfal előtt balszélről elindítottuk a húzást jobbra: Kriston Kírától a beálló Seres Liza, tőle középen kilenc méteren Kacsó Noémi kapta a labdát, aki aztán tovább passzolta jobbra Fazekas Virágnak.... vagyis csak passzolta volna mert a szlovák b1 védő kirongyolt kilenc méterre, a labdát elhalászta, indult vele és csak kapusunknak, Majoros Grétának köszönhetjük h ebből nem lett gól, ő ugyanis – ahogy ezt már megszoktuk tőle - a ziccert bravúrral védte.

 

Hát mit mondjak, kicsit meglepődtünk. A szlovákok mindenesetre jelezték h ők ezt a meccset komolyan veszik. Persze jelezni könnyű, megvalósítani már nehezebb. Látva ezt a kihívást, azonnal felvettük a kesztyűt……

 

És milyen sikerrel.... A következő négy gólt mi lőttük: --Bede Fanni balszélről, egy blokkról oldalra pattanó labdából –-Vadkerti Luca labdaszerzése után Varga Dalma indulásból --Fazekas Virág b3 9 méterről talpról az előredőlő védő fölött  --Kacsó Noémi balról középre felkanyarodás végén kilenc méterről felugrásból. A szlovák játékosok közben még csak helyzetbe sem kerültek…..

 

Jött is az időkérés (4-0 5. perc) és ezt követően az első szlovák gól: jobboldalon, Vadkerti Luca (b2 védő) mellett kívül be tudott menni a vonalig az ellenfél jobbkezes jobblövője és onnét már nem hibázott. Sőt, egy beállónak szánt pontatlan passz után újra indulni tudtak, most jobboldalon a másik szlovák szélső, de az ő ziccerét is védte as per usual Majoros Gréta.

 

Újabb gólok következtek egymás után:  az első – csak a miheztartás végett -

mindjárt kínaiból (Kriston Kíra vetődött be baloldalon, Virág adta fel középről a labdát), Seres Liza b3 beállóból talált be (Kírától szuper asszisztot kapott) aztán Varga Dalma húzás végén jobbszélről… Kriston Kíra középen tíz méteren le-egy-egyezte a védőt és j3 hét méterről kisebb felugrásból bombázott a kapuba, a nemrég beállóba becserélt Szár Evelin szinte azonnal góllal indíthatott volna: Virág középen hét méteren egy lövőcsellel két védőt is előre vont a hatosról és utána beadta a labdát a vonalra beállónknak aki a ziccert..... a kapus lábára lőtte. (Utána viszont védekezésben rögtön láttunk Evelintől egy szuperül blokkolt lövést, úgyhogy minden megvan bocsátva.....:)

 

Kacsó Noémi jobboldalon betörésből volt eredményes, vagyis inkább lett volna mert ezt a gólt nem adták meg belemenésre hivatkozva (tény, a hatosnál könyökével éppen hozzáért a balról vagy tíz centiméterre elébe lépő szlovák játékoshoz, de azért ez nehogy már belemenés legyen....) Virág viszont egy hosszú indítás után ugyanonnét gond nélkül betalált (9-3 14. perc)

 

Közben persze a szlovákok is próbálkoztak, de az első húsz percben négy gólt tudtak csak összehozni. Ebből egyet középről, hármat viszont ugyanonnét, jobboldalon a b1 és b2 védő között betörésből. (Kacsó Noémi lehet h életében most védekezett először szélen, Vadkerti Luca hármas védő Szegeden, itt most b2 védekezett, ráadásul neki a beállóra is oda kellett figyelni akit ilyenkor a szlovákok mindig odaküldtek a b2 & b3 védő közé...) Ha valódi balszélsőt állítunk be, akkor ilyen gólok szerintem már nem lesznek.

 

 

Időkérés után teljesen új támadó alakzatot küldtünk be: Pálmai Liza irányított, tőle balra Vári Arina, jobbra Polett. A támadás befejezésekkel volt némi probléma: Polett rögtön a védőkbe püfölte a labdát, Lizi a kapust találta el, Arina meg a kapufát. Védekezésben viszont ezúttal gond nélkül levédekeztük a jobboldalon betörni szándékozó szlovák játékost: Lizi odaállt elé ahogy kell és nem is tudott most már kapura lőni sem.

 

De csakhamar elöl is beindultunk és öt perc alatt öt gólt berámoltunk: --Arina felkanyarodott baloldalról, kilenc méterről megjátszotta Evelint a vonalon aki nem is hibázott --Evelin kiharcolt egy hetest b3 hat méterről, ezt Polett belőtte --Bede Fanni, echte balszélsőnk indulásból talált be --Lizi befutott balszélről 12 méterről középre és nyolc méterről a két hármas védő között felugrásból a kapuba bombázott --Bede Fanni balszélen megszerzett egy kipattanó labdát és kilőtte vele a hosszú oldalt (14-5 27. perc)

 

A félidő utolsó négy percében aztán gólt már nem lőttünk, bár lett volna rá lehetőségünk: Bede Fanni például balszélen nagyon ügyesen labdát szerzett, ezt szuperül felhoztuk a hatosig de ott Polett a kapust találta el. Dalma jobbszélről hagyott ki egy helyzetet, kétszer nem sikerült a beállónak szánt passz és ilyenek……a szlovákok végül lőttek egy gólt hetesből és így alakult ki a félidei eredmény. (14-6 30. perc) Sebaj…..végig kiválóan védekeztünk, Majoros Gréta a kapuban remekül teljesített, sorra védte a ziccereket, az ellenfélnek mindössze hat gólt engedélyeztünk az első harminc percben: ez a félidő szinte tökéletesen sikerült. A második már kicsit zűrösebben alakult.....

 

 

 

MÁSODIK FÉLIDŐ

 

 

Mihály Hanna (b1) –Vári Arina –Szár Evelin (beálló) –Pálmai Liza –Polett –Katona Lujza (j1)

 

 

Két gyors góllal indult a második harminc perc: a szlovák beálló kapott egy villámgyors passzt jobboldalon – kihasználva azt h Lizi (b2 védő) kiment majdnem kilenc méterre védekezni – és aztán a ziccert nem is hibázta el, a másik oldalon viszont Lizi talált be, balról középre felkanyarodva tíz méterről átlövésből (15-7 31. perc) Majd öt perc következett gólok nélkül, ami végülis nem volt meglepő: a védekezésünk továbbra is szuperül működött, elöl viszont Arina átkerült jobbkettőbe – ott ő nem az igazi – Polettnek meg hol sikerül, hol nem a kapura lövés, így egyedül Lizi maradt akire számíthattunk… Végül a szlovákok törték meg a gólcsendet: baloldalon Polett mellett talpról nyolc méterről betaláltak (15-8 36. perc) Rögtön utána befújtak egy hetest is Polettről és Katona Lujzáról (j2 & j1 védők) de ezt a szlovák hetesgólt Lujza azonnal ’megbosszulta’: egy perc alatt két gólt is lőtt jobbszélről, mindkettőt húzásból, az elsőt nem is könnyű helyzetből mert Polettől igen ügyetlen passzt kapott, a második előtt a labdát is ő szerezte a hatosunknál...... ezzel helyreállt kilenc gólos előnyünk és ellenfelünk rögtön időt is kért (18-9 40. perc)

 

Az időkérést követően teljesen új támadó hármast küldtünk pályára: Himer Laura irányított, jobbra tőle Vadkerti Luca, balra Czenki Petra, és ez aztán cserélődött mert valójában ez egy három irányítós felállás.... Czenki Petra mindenesetre rögtön betalált kétszer is: először nyolc méterről átlövésből a kilépő középső védő fölött, nem sokkal később ugyanonnét talpról két védő között egy felfelé húzott lövésből (itt a kilépő láb ugyanaz volt mint a lövő kéz, nem könnyű helyzet de Petra megoldotta [21-11 43’00”]) „Csináljál egy hosszú feladás keresztet, hosszú feladás keresztet” kérte Bohus Bea irányítónktól, Vadkerti Lucától, de hamar kiderült h ezt Luca nem ismeri, vagy legalábbis nem ezen a néven, ezért időt kértünk. Aztán már jöhetett ez a kacifántos figura: kezdődött jobboldalon egy irányító—jobbszélső helycserével, ezzel egyidőben Himer Laura jobbkettőből bejött középre, tíz méteren balra passzolta a labdát Czenki Petrának majd előrefutott a védőket elzárni. Petra továbbment a szaggatotton jobbkettőbe mint aki felkanyarodás után átlövésre készül, három védő is elindult felé, ő azonban inkább középen a hatoson egyedül maradó beállónkat, Arinát játszotta meg, aki ott már ziccerben volt és persze nem hibázott (22-12 46. perc)

 

Negyedóra maradt hátra a meccsből, tíz góllal mentünk, úgy tűnt minden esélyünk megvan egy kényelmes, tizenöt+ győzelemre..... de aztán nem így lett.  A maradék tizennégy percben egy gólt lőttünk csak, a szlovákok viszont megszórtak minket és 8-1-re megnyerték a végjátékot. Mi történt....?

 

Több okot is fel lehetne sorolni..... A kapuban a szünet után már nem Majoros Gréta, hanem Hornyák Anna védett, aki most öt perc alatt négy gólt is beszedett (gyorsan be is küldtük helyette Lukács Bogit aki aztán hozott egy 4/8-at). Védekezésünk is valamelyest ’kísérleti összeállításban’ állt fel: Arina hármas poszton ahol (még) nem annyira jó mint kettesben, balszélsőnk Mihály Anna bejött bal2-be, Vadkerti Luca viszont maradt jobb2-ben ahol nem volt meggyőző eddig sem. Czenki Petra elöl adott jobbra egy passzt térdmagasságban Himer Laurának amit Laura elérhetett volna ha kicsit lehajol, de hát nem hajolt le, a labda az oldalvonalon túl ment ki, Petra meg büntetésből rögtön leült a kispadra. Bejött helyette Polett, aki azonnal kihagyott egy hetest (ezt Katona Lujza harcolta ki jobbszélről de hiába....) [22-14 49. perc] A szlovák szurkolók majdnem ötven percen át teljes csendben nézték a meccset – azt sem tudtuk h vannak -  most bezzeg hirtelen megélénkültek és zengett a „Szlovenszko! Szlovenszko!”  a lelátóról.

 

Himer Laurát kiállították – rövid időn belül másodszor – utána 6-az-5 ellen Polettről rögtön lőttek egy gólt (22-15) Irányítóba átkerült Vadkerti Luca, aki ma végig formán kívül volt, ezért eddig nem is kapott túl sok lehetőséget. Most igen, de sok jóra nem számíthattunk: pontatlan lövések, eladott passz jobboldalra (ő mondjuk ezért nem került rögtön kispadra)… Polett meg j3 nyolc méterről gólt akart lőni, a labda a felugró védő karjáról visszapattant a kilencesig, a szlovákok megindultak előre és Polett így valóban gólt lőtt.... a saját kapunkba (22-17 54. perc) De aztán az ellenfélnek is, ez az előző akció javított változata volt, most felugrás után nem elhajlásból hanem a védő fölött lőtte rá a labdát és így már sikerrel járt (23-17 55’00”).

 

A mérkőzés utolsó perceiben a Kacsó Noémi—Vadkerti Luca—Polett trió volt fent elöl. Kiállítottak egy szlovák játékost de rajtunk már ez sem segített: megjátszottuk Evelint beállóban (majdnem) ziccerben, be is fordult ahogy kell de aztán a lövésnél a labda kicsúszott a kezéből… Ezután tőlünk is leküldtek két játékost szinte egyszerre: Evelint aki minimálisan megtámasztotta az előtte kilenc méteren oldalra forduló jobblövőt, illetve Kacsó Noémit aki a hat méteren jobboldalon betörő szlovák játékos elé lépett oldalról (erre hetest is befújtak). Így a mérkőzés utolsó egy és negyed percét kettős emberhátrányban játszottuk le: szerencsére elég hosszan tudtunk támadni – igaz, eredmény nélkül de legalább húztuk az időt – így csak egy gólt kaptunk a meccs legvégén, jobboldali védőinkről betörésből (Polett oldala, de ő az utolsó másodpercekben védekezésben nem volt már pályán, csak elöl.....)

 

A meccset is, a tornát is megnyertük, mindkettőt nagyon jó, sőt kiváló játékkal, dicséretet érdemel a csapat. És a szlovákok elleni utolsó tíz perc....? Ha a végjátékban a legjobb játékosaink vannak fent, szerintem tizenöt góllal győzünk minimum. Bohus Bea viszont olyanokat küldött be a végén akik ma gyenge formában voltak (Vadkerti Luca, Polett, Himer Laura) Ezt persze Bohus is tudta de alighanem abban reménykedett h itt most összeszedik magukat és megmutatják mire képesek. Ebből aztán nem lett semmi, de mondanom sem kell h erről a tornáról „csak a szépre emlékezünk” majd, mert sokkal több szépet láttunk.... (És a végén legalább a szlovákok is tudtak örülni valaminek......)