RnD Creative Commons License 2024.04.26 -2 6 154

Magyarország U18 - Norvégia U18: 40-20 (21-8)   április 5.

 

 

 

Bede Fanni (b1) –Pálmai Liza –Seres Liza (beálló) –Kriston Kíra –Fazekas Virág –Varga Dalma (j1)

 

 

A norvég szurkolók síppal, dobbal, nádi hegedűvel.....vagyis helyette szirénával érkeztek erre a meccsre és nagy zajt csaptak: ez volt az első meglepetés. A második már nem a nézőtéren hanem a pályán várt minket: a norvég válogatott nyitott védekezéssel kezdte a találkozót. Ezen aztán elcsodálkoztunk és az első támadásnál nem is tudtuk h mi legyen, de aztán hamar feltaláltuk magunkat.

 

Mindjárt a második alkalommal Pálmai Lizi befutott b2 hét méterre, két védő kilépett rá, erre kipasszolta a labdát balszélre és Bede Fanni onnét egy nagyon elegánsan helyezett gólt lőtt. Majd Fazekas Virág indult meg jobboldalon, be-egy-egyezte magát a hatosig és két védő között kisebb felugrásból betalált (2-2 4. perc) Kriston Kíra baloldalon a két jobboldali védő között ugyancsak egy-egyezésből volt eredményes: ezeknél a támadásoknál okosan kihasználtuk h nyitott védekezésnél csak öten állnak a vonalon, ezért szélen mindig nagyobb hely lesz és háromszor is ’kifelé’ fejeztük be a támadásokat, ahogy kell. Igaz, közben mi is kaptunk három gólt: kettőt középen hét méterről átlövésből, egyet b3 hat méterről beállóból (3-3 5. perc) de ezzel aztán véget is ért ’a ’móka mára’ a norvégoknak: a következő tíz percben  hat gólt lőttünk, egyet sem kaptunk és egyértelművé tettük h ma itt csak mi nyerhetünk.

 

Nem ment azért könnyen, a következő három támadásunk kudarccal fejeződött be: Fazekas Virág felkanyarodott b3 kilenc méterre de ott az irdatlan magas hármas védő el tudta ütni a beállónknak szánt labdáját… Virág befutott balra még egyszer, ott aztán ellépte, majd jobboldalon próbáltunk valamit összehozni, ezt meg a kapusba lőttük. Végül Lizi még egyszer kipróbálta azt az akciót amelyikből először betaláltunk: összekapta a két jobboldali védőt, kiadta a labdát balszélre és Bede Fanni most sem hibázott. Utána gyors labdafelhozatal végén Kíra j2 betörésből volt eredményes majd középen irányító befutásból is: itt középen kilenc méterről indult előre a zavaró védő mellett, a labdát b3 10 méterről Lizitől kapta amikor már bejutott nyolc méterre és a védők már mögötte voltak (a hátsó közép éppen Lizire lépett ki hiába......) Lukács Bogitól közben három védést is láthattunk (kettőt ziccerből) így nem meglepő h kicsit több mint tíz perc alatt már hárommal mentünk (6-3 11. perc)

 

Kriston Kíra helyett beállt irányítani Balogh Vera (Kírának olyan jól ment a játék h én az egész félidőt neki adtam volna…) Pálmai Lizi baloldalon betörésből – kicsit kisodródva – a kapufát találta el…utána a norvégok időt kértek, de ez sem segített rajtuk. Vera a j2 védő mellett – nagyjából ugyanott ahonnét előbb Lizi lőtt kapura – most hetest harcolt ki, ezt Virág belőtte, majd gyors labdafelhozatal végén rendezetlen védelemnél Lizi adott pontos passzt b2 kilenc méterről b3 vonalra Seres Lizának aki nem hibázott... Utána meg Virág indult előre j3 tizenkét méterről, a szaggatotton várta őt a kilépő védő, erre ő egy hát mögötti passzal a közben jobbszélről felkanyarodó Varga Dalmát játszotta meg tőle jobbra, aki faképnél hagyta a szélső védőt, bement a hatosig és j2 vonalról a hálóba vágta a labdát. És máris hat góllal mentünk (9-3 15’05”)

 

Kaptunk egy gólt b3 beállóból – hármas védőnk Seres Liza kicsit elbóbiskolt – majd egy igen hosszú támadás következett: itt jó helyre adtuk a passzokat, jobbszélre meg beállóba, csak éppen ők nem voltak helyzetben és amikor a kapu felé fordultak már előttük tornyosultak a védők. De azért ebből is jól jöttünk ki..... passzív játéknál Pálmai Lizinek adtuk fel a labdát és ő középen kilenc méterről felugrásból igazi bombagólt lőtt (10-4 17. perc) Ezt követően viszont rögtön kiállították – az ellenfél jobbszélsőjét faultolta középen a vonalon – és még hetest is befújtak a norvégoknak, amiből gól lett (10-5).

 

Időt kértünk és utána egy kacifántosan előkészített kínai figurából lőttünk gólt. Bohus Bea csak annyit kért hogy a labda ’menjen körbe’..... Polett jobboldalon Vári Arinával kényszerítőzött majd j2 nyolc méterről jobbszélre passzolt Varga Dalmának aki szélről a hatos fölé ugrott és feladta a labdát a baloldalról a kapuelőtér fölé bevetődő Balogh Verának, aki onnét a kapuba bombázott....(11-5 19. perc) Hat-az-öt ellen a norvégok as per usual jobbszélre játszották ki az akciót de ezt a ziccert Lukács Bogi védte, a túloldalon viszont Vera akadálytalanul tört be jobboldalon és harcolt ki hetest: a két baloldali védő itt nem zárt össze de egyikük balról lövés közben biztos ami biztos, ellökte őt (teljesen diszfunkcionális védekezés a norvégoktól......)

 

Ez a hetesgól már hét gól pluszt jelentett (12-5 20. perc) ennek ellenére a norvég szurkolók lelkesedése változatlan maradt és újult erővel szóltak a tülkök, hangzott kórusban a „Norge, Norge”......amíg aztán Lukács Bogi kivédett középről egy átlövést, mire hirtelen nagy csend lett. Mi bezzeg sokkal ügyesebben támadtunk: a labdát felhoztuk jobboldalon, onnét Polett átpasszolta a balról befutó Vári Arinának aki aztán középen nyolc méterről két védő fölött egy visszahúzott lövésből klassz gólt lőtt (szép akció à la Paulette..... ő ilyenekben nagyon jó) [13-5 20. perc]

 

És nem álltunk meg itt: gyors labdafelhozatal végén Seres Lizát hátulról ellökték gólhelyzetben j3 hét méteren, újabb hetesgól lett belőle (14-5). Majd jobbszélsőnk, Varga Dalma ideje jött el, aki másfél perc alatt három gólt is berámolt a norvég kapuba: először húzásból szélről, majd indításból kilenc méterről üres kapuba – ezeket emberelőnyből, mert a norvégok irányítóját kiállították – majd még egyet indításból, az őt középen megállítani akaró védőt villámgyorsan megkerülve..... És így már megvolt a ’tizenkettőközte’ (17-5 26. perc)

 

Kaptunk egy gólt jobbszélről, ezt látva olyan lelkesedés tört ki a norvégokból mintha legalábbis meccsdöntő gól lett volna..... holott csak visszajöttek mínusz 11-re. De nem sokáig: Arina b3 kilenc méterről átlövésből, Dalma jobbszélről húzásból volt eredményes (méghozzá egy udvarias húzásból: Balogh Vera itt már j3 kilenc méterről kiadhatta volna a labdát szélre, de először inkább visszapasszolta hátra tizenegy méterre Polettnek aki aztán lehúzta azt Dalmának a sarokba, hadd legyen meg a húzás is, nemcsak az assziszt…)  [19-6 27. perc]

 

Vera helyett újra pályára küldtük Kríston Kírát, ő lett az új hármas védő Szár Evelinnel, aki már több mint öt perce állt a vonalon középen Seres Liza helyett (és azóta már kiharcolt egy kiállítást és egy labdaszerzést). Evelin mögött most meg tudták játszani a beállót kétszer is: az első ziccert Lukács Bogi védte, a másodikból viszont gól lett (19-7 28. perc). Arina következő átlövését a norvég kapus magabiztosan védte, rögtön indított is.... de az indítást Varga Dalma jobboldalon tizenegy méteren le tudta venni. Majd láttunk Dalmától egy asszisztot is: a következő támadásnál ugyanis elindult jobbszélről befelé, Kírától j3 8 méteren megkapta a labdát, továbbment vele középre, ott két védőt összekapott maga előtt és megjátszotta beállónkat Evelint b3 hat méteren, aki aztán a ziccert nem is hibázta el (20-7) A félidő utolsó percében egy-egy gól esett még mindkét oldalon: a norvégok j3 nyolc méterről talpról találtak be, mi viszont majdnem ugyanúgy mint az elején: Kíra bement hét méterre egészen a hátsó középső védőig (a ’hátsó középig’) Evelin beállt a j1 és j2 védő közé balkettőbe, balszélsőnk Bede Fanni így teljesen szabadon maradt, Kíra középről visszaforgatta neki a labdát...... és lőttünk egy olyan gólt nyitott védelem ellen amilyen a nagykönyvben meg van írva (21-8 30. perc)* Így aztán igazán jó hangulatban mehettünk le a szünetre......

 

*A norvégok megpróbálták még gyorsan felhozni a labdát, ezt levédekeztük, az időntúli szabaddobást aztán már nem dobták kapura......

 

 

MÁSODIK FÉLIDŐ

 

 

Mihály Hanna (b1) –Vadkerti Luca –Szár Evelin (beálló) –Polett –Fazekas Virág (Kriston Kíra) –Katona Lujza (j1)

 

 

Az első félidő végére már eldőlt a meccs és sokgólos győzelmünk nem volt kétséges egy pillanatig sem. A szünet után hamar pályára került Vadkerti Luca és Kacsó Noémi, ők ketten nagyon jók bármelyik belső poszton, pláne ha van idejük összeszokni a többiekkel (Kacsó Noémi erre most kapott először igazán lehetőséget…) Luca lőtt rögtön egy klassz gólt jobboldalon betörésből aztán balszélre ügyesen lehúztuk a labdát új szélsőnknek, Mihály Hannának aki szélen egy-egyezve nem akármilyen gólt lőtt. A másik oldalon új jobbszélsőnk, Katona Lujza is betalált, aztán középről kilenc méterről talpról Fazekas Virág lőtt egy sistergős gólt, közben még jól is védekeztünk, így négy perc alatt összehoztunk egy 4-0 sorozatot (21-8>25-8 30-34. perc)

 

A norvégok rögtön időt kértek és utána lőttek is gólokat, tőlünk viszont Kacsó Noémi mutatta meg mit tud: betalált felkanyarodás után j3 hét méterről védők fölött, középen kilenc méterről átlövésből és – valamivel később –  indulásból is. Virág szintén szuper gólokat lőtt átlövésből, talpról és betörésből is plusz adott egy igazán szemfüles asszisztot beállóba – álló helyzetből védővel az oldalán – amire azt hiszem senki nem számított (Evelin sem, de feltalálta magát és gyorsan összehozott egy hetest.....)

 

Őriztük a tizenhét-tizennyolc gólos előnyt, védekezésben is odatettük magunkat, különösen Vári Arina volt nagyon hatékony és határozott jobbkettőben, kapusunk, Majoros Gréta több bravúrt is bemutatott (többek közt két indulás ziccert is védett) .....mi kell még egy gondtalan kézilabdás délutánhoz....?

 

Az utolsó tíz percben aztán Arina bent maradt támadásban is Virág helyett és beküldtük Himer Laurát jobbkettőbe (ő Virág első számú cseréje volt ezen a poszton a tavalyi U17 EB előtt… az EB-n mondjuk már nem). Mindketten rögtön góllal indítottak: Arina középről kilenc méterről átlövésből talált be, Laura ugyanonnét talpról két védő fölött a hosszú sarokban kilőtte a pipát (33-15 34-15  51. és 52. perc) Czenki Petra is a hálóba bombázta a labdát felkanyarodás után egy fantasztikusan jól helyezett lövéssel és ezzel meg is volt a ’húszközte’ (36-16 53. perc).

 

Ez a különbség aztán megmaradt a hátralévő néhány percben: a norvégok beállója a meccs végén megszórta magát, Evelin középen védekezésben már nem koncentrált annyira... Nálunk Himer Laura volt eredményes b3 vonalról szuper egy-egyezés után (38-19 57. perc) aztán Kacsó Noémi jobboldalon betörésből (Laura prímán előkészített neki), végül Katona Lujza húzásból jobbszélről talált be.

 

Ez volt a negyvenedik gólunk, így aztán húsz góllal vertük a norvégokat..... szurkolóik ugyanolyan lelkesen zajongtak „Norge! Norge!” a meccs végén is, a norvég lányok viszont igencsak rosszkedvűnek és lehangoltnak tűntek. Folyt. köv. a világbajnokságon, ahol egy csoportba kerültünk velük.