jbaal Creative Commons License 2024.04.19 -5 11 347883

Na igen, ez a baj, hogy belügyként kezelik a nehezen megkeresett és befizetett adónkból céges autóval furikázó igazgatók és politikusok a menetrendet. Nehogy már az a hülye utas belepofázzon, majd mi megmondjuk, hogy mikor hova menjen...

Akármilyen szintre is rohad le egy megyeszékhely helyi közlekedése, az mindig fix, hogy az igazgatónak és a sleppjének jár az 1-1,5 milliós fizetés és a céges Octavia/Superb/Passat. Akkor is, ha 3 db busz forgolódik 10 viszonylaton, a menetrend meg egy 20 éve a portás által Excelben összecsapott katyvasz. Azt a fenenagy igazagtói felelősséget és szakértelmet akkor is meg kell fizetni.

 

Az, hogy mekkora a modal split, nyilván a menetrendtől függ. Ha egy 70-80-100 ezres megyeszékhelyen órás követésű a legsűrűbb viszonylat, akkor még a 10% is jó eredménynek mondható. Nem azt mondom, hogy a budapesti 60 %-ot elérné bárhol is, de azért egy 30-40-et simán ki lehetne hozni bárhol egy normális kínálattal. Mint ahogy 10-15 pár éve meg is volt az ilyen színvonal a legtöbb városban, most meg azon dolgozunk, hogy Miskolcon, Debrecenben vagy Pécsen is 10% legyen csak, és ott se legyen 30 vagy 60 percnél sűrűbb követés. Nem vagyunk már messze ettől, hétköznap még valamivel sűrűbbek a főbb járatok, de szerintem már nem sokáig, max. néhány évig.

A Google meg szép dolog, de fizikai valójában megjelenő buszt az sem fog varázsolni. Az órás követés az órás, ha a telefonodon olvasod, akkor is. Az emberek döntő többsége azért mégiscsak egy fix útvonalon jár munkába és bevásárolni, nem kell állandóan tervezgetnie az utazását. Ha az a járat, amivel jár, 20 helyett 60 percesre van kiritkítva, azt észre fogja venni, nincs az a Google, ami elővarázsolja a nem létező járatot.

 

Az ilyen kommunizmusból ránk rohadt közlekedésmérnökök meg remélem, hogy eltűnnek a francba lassacskán, akik csak a kínálat nyirbálásában és az utána következő "nincs utas" bizonygatásban érdekeltek, viszont közben rohadt jól megélnek azokból az emberekből, akiknek a befizetett adója után még irdatlan pénzeket kell autófenntartásra is elverniük.

Előzmény: trizs77 (347880)