Bóra Creative Commons License 2024.04.15 0 0 28727

Én elengedném azt a 32-es objektív méretet.

Koromnál fogva gondoltam, hogy fölösleges nekem már 40-s vagy 50-s méret, a szakemberek szerint a szemem már nem tudja kihasználni a benne rejló lehetőséget.

Inkább egy 8 vagy 10x42-est keresnék. Hogy mit ajánlanék helyette?

A 10-s nagyításhoz ragaszkodnék, a kezem még ki tudja tartani és nem is nagyon nehéz, ha a harmincas méretet választom.

Fujinon, Nikon, Kowa (ezt különösen), Vixen, Pentax, Olympus a japánok közül. Docter, Steiner, ha már német. Van még a Vortex és a Vanguard amerikai-kínai vegyesvágott. Ebből a Vanguard Endeavor IV elég jó kritikákat kap, a Vortextől a Crossfire és a Diamondback is. Üsd be ezeket a keresőbe és válassz közülük, ami neked szimpatikus. 

Ezeket már mind megnézegettem, de kipróbálni persze nem tudtam. Hatalmas a választék és nem mindig hiteles műszaki adatok alapján nem tudok dönteni. Ezért is fordultam a fórumhoz segítségért. 

 

Ebből az említett Terrából a 8x42-be néztem bele, igaz a saját 7x42 Habichtom után. Hát nincsenek egy súlycsoportban. Igaz árban sem, de annyival nem olcsóbb a Zeiss amennyivel én gyengébbnek láttam. No persze ez is csak egy vélemény. Lehet más fordítva látná.

Igen, nekem meg tapasztalatom sincs. 

 

Nem tudom hol laksz, de kies székesfővárosunkban több nagy távcsőcentrum van, ahol ezekből szinte mindet kézbe veheted, kipróbálhatod. Ráadásul nálam nagyságrenddel nagyobb szakértelemmel segítenek a választásban. Ha már ennyi pénzt akarsz elkölteni ez bele kell, hogy férjen. Így legalább nem szidhatsz senkit, hogy rádmelegített valami xart. :))

Vidéki vagyok, de gy alkalommal bementem két nagy üzletbe Budapesten. Egyik üzletben simán falnak akartak vezetni, de a másik nagyon korrekt és segítőkész volt. Ebben láttam egy DDoptics EDX Fieldstar-t 8X32 méretben. Nagyon meggyőző volt, de nem volt nekik 10 es nagyítás, azt nem tudtam kipróbálni, de az ár is meghaladta a keretemet. 

 

Visszatérve a Zeissre, benne van az első háromban a világ távcsőgyártói között. Kinek-kinek egyéni izlése, hogy a dobogó melyik fokán áll. De nem tömegcikkeket gyárt, pláne nem tömegáron. Na ezért kellett neki a Terra széria. Hogy olyanja is legyen amivel az USA-ban is tért nyerhet. Ha jól tudom ott is rakják össze őket ( pszt vagy Kínában).

Ez az, ez volna a kérdés, hogy a Zeiss márka mennyire engedte el a minőséget a tömeggyártás érdekében. Másik gondom, hogy nehezen tudok összehasonlítani távcsöveket, mert amikor az üzlet nyitva van, akkor ragyogóan süt a nap, napfényben meg a gyengébb lencse is jól teljesít. Kimegyek az utcára, de ömlik a napfény és ez bizony csalóka. 

 

 

 

Előzmény: blaserk95 (28725)