vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.10 0 2 1931

POrtsmouth folytatás.

A 3 nagy hajó a Warrior, a Victory és a Mary Rose.

A  Warrior van a bejárat mellett. Ez egy  1860ban készült csatahajó, ami sosem volt csatában. ötszintes, meredek lépcsőkkal, de mindenütt van kapaszkodó. MIndent végig lehet nézni, a  raktárokat, a szállásokat, a tiszti kabinokat és étkezőt, konyhát, műtőt, még az éppen büntetésben levő magánzárkáját is. Korhű ruhába öltözött guideok vannak a különböző helyszíneken, ha többen gyűlnek össze, azoknak mesélnek, de  akár egy látogatónak is magyaráznak.

Utána bementünk  a kishajók műhelyébe, ami nem belépőjegyes. Ez hajójavító is. Mindenféle kishajók, olyan amelyik a dunkirki evakuációban vett részt, olyan is amelyik a falklandi háborúban. Van bent egy kávézó, nem önkiszolgáló.

A második hajó a Victory, Nelson hajója. A középső rész fel van állványozva kívül. Audioguide  nem külön fizetős. A trafalgari csata előzményei, a csata, Nelson sérülése és halála. Érdemes lemenni a végén a hajó alá, a dokkba és alulról is megnézni.

A harmadik hajó a Mary Rose. Bejáratánál van egy   étkezési lehetőség,  szendvicsek, sütik és itt a legnagyobb shop. 

Ez teljesen váratlan volt, még az 2018-as kiadású könyvem is csak néhány sort írt róla, valószínűleg még nem volt kész, amikor az útikönyv írója ott járt. 16. századi hadihajó, 1534-ben valamelyik angol -francia háborúban súllyedt el. ( Több volt).  Itt Portsmouth közelében, VIII. Henrik szeme előtt. Sokáig nem tudták, hogy pontosan hol. Amikor a 19. század elején a búvárkodás elkezdődött , csak akkor kerültek elő az első tárgyak. Még az 196-as években is csak keresgéltek, önkéntese jöttek búvárkodni, még Károly is ifjú hercegként. Csak 1970-ben találtak olyan tárgyakat , ami biztosan a Mary Rosehoz tartozott. A hajó amikor elsüllyedt oldalára fordult, amit ellepett az iszap, az megmaradt, amit nem az megsemmisült. 1982-re hoztak fel minden tárgyat és a hajó maradványait is. 2016-r sikerült mindent  megtisztítani, restaurálni, konzerválni , megvizsgálni, elemezni stb. Megvizsgálnák pl a csontvázakat, milyen betegségeik, sérüléseik voltak stb. És  ebből lett egy egészen fantasztikus kiállítás. Az egész utazáson ez volt a legnagyobb élmény. Teljesen váratlanul.

Záráskor jöttünk ki és a az állomás felé menet ettünk egy fish and chips-et.