csíkos-háTTú Creative Commons License 2024.04.09 0 1 350

Tévedésben vannak a művészek, és a portál is!

Ezen az alapon minden egyes rádiónak, tv-nek, internetes podcast-nek, vendéglátóhelynek előre engedélyt kellene kérnie egy adott zeneszám lejátszására. Tök mindegy, hogy ez politikai rendezvény, vagy egy sima buli, vagy kereskedelmi műsor.

 

A zeneművet nyilvánosságra hozták, kiadtak lemezt, kazettát, CD-t, letölthetők netes szolgáltatóktól, megvásárolható a kotta, stb, stb. Az, hogy ez megtörtént, innen kezdve bárki felhasználhatja. A felhasználásnak azonban vannak feltételei!

- Nem nyilvános felhasználás esetében, ha azt valaki odahaza hallgatja/nézi, akkor a hanghordozó megvásárlásával, vagy streaming előfizetéssel megvásárolta magának a jogot, a szerző ebbe már nem avatkozhat be.

- Egy magánrendezvényen, nem nyilvános helyen, ahol nincs belépő, és zártkörű, ebben az esetben sem.

 

- Nyilvános rendezvény esetében, ha ott belépődíjat szednek, akkor a belépőnek kvázi tartalmaznia kell az Artisjus felé fizetendő jogdíjat. Engedélyt a szerzőtől/előadótól nem kell kérni.

- Nyilvános, de nem belépődíjas rendezvény esetében, vagy vendéglátóhelyen (utóbbi esetben akkor is, ha a rendezvény zárkörű, tehát valakik kibérelték a kocsmát), régen úgy hívták, hogy kis zenei jogdíjat kell fizetzni az Artisjusnak. Engedély szintén nem kell a szerzőtől/előadótól.

- Rádiók, tv-k, internetes tartalomgyártók műsorai esetében sem kell engedély, de az elhangzott zeneszám után jogdíjat kell fizetni.

- Ugyanígy egy politikai rendezvény esetében sem kell ehhez engedélyt kérni, elég a szervezőknek a jogdíjat kifizetni az Artisjusnak.

Fontos, hogyha pl. a zeneszám nem hangzik el teljesen, és legfeljebb 90 másodpercig tart a bejátszása, akkor semmilyen jogdíjat nem kell fizetni utána! Konkrétan Magyar Péter "bevonulási" zenéje (Europe: The final count down) után sem, mert nem tart a bejászása 90 másodpercig. Annak idején én ugyan felvehettem Charlie produkcióját teljes egészében, de adásba nem kerülhetett, csak legfeljebb másfél perc!

 

Nagyon meglepődnék, ha Magyar Péter kislétszámú csapata ezekről nem tudna, és ne teljesítené kötelezettségeit.

 

Mégis mit tehet egy szerző/előadó, ha nem szeretné, hogy a Talpra Magyarok közössége használja a zeneszámait? Mivel engedélyt nem kell adni, sőt, a szervezőnek erre nem is kell előzetesen engdélyt kérnie, így egyet tehet: a továbbiakban megtiltja, hogy a zeneszámait, művészi produkcióját, vagy annak kép- és/vagy hangfelvételét akár részben, akár egészben az adott szervező felhasználja. Lásd: volt sok amerikai művész, akik Trump-nak ezt meg is tiltották. Vagyis, csak utólag tehet bármit is. Előre nem!

Tehát, ha Demjén Rozsinak (nem elírás a övid o, tudom ki ragasztotta rá ezt a nevet, és tudom, hogy így, és azt is tudom, hogy miért, köze van Szolnokhoz, de sajnos már nem él) nem tetszik, hogy Magyar Péter rendezvényén elhangzott a Szabadság vándorai, akkor két dolgot tehet:

1: zsebre teszi a jogdíjat az első alkalom után az Artisjustól.

2: megtilthatja a művei további felhasználását a következő rendezvényeken.

 

Végezetül: Nagyon csodálkozom, hogy a 24pont hu anélkül hozta ezt le, hogy utána nézett volna. Azon is, hogy a nyilatkozó művészek ezt nem tudják. (Frászt, pontosan tudják, ebből van a pénzük!!!) Azon már nem, hogy egyáltalán miért jelent meg ez a hír, és kiknek nem tetszik.

Előzmény: Törölt nick (349)